Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Av på 13 juli, 2019
Arkivbild

En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från nätbutiken Matsmart. Resultatet är en klar förbättring, för två år sedan var motsvarande siffra 33 procent.

– Matsvinn är ett slöseri av resurser och vi vill minska det genom bättre kunskap om datummärkningen. Utvecklingen är positiv, men vi är inte nöjda förrän alla svenskar vet att det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

18 procent av svenskarna kan inte skilja på datummärkningarna bäst före-dag respektive sista förbrukningsdag. Det visar en Sifo-undersökning som Matsmart låtit göra. När samma fråga ställdes 2017 var det 33 procent som inte visste skillnaden.

Bäst före-datum är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det är en skillnad mot sista förbrukningsdag, som innebär att maten inte är säker att äta efter att datumet har passerats. Okunskap om skillnaden riskerar att leda till att utmärkt mat slängs i onödan.

Matsvinn innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Vår vision är en värld utan matsvinn, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Orsakerna till att mat och dryck säljs av Matsmart varierar, men ofta beror det på överproduktion, säsongsvaror, att förpackningar byter design och kort eller passerat bäst före-datum. Under 2018 räddade Matsmarts kunder 3 218 ton mat från att slängas.

– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Om Sifo-undersökningen
Sifo frågade 1 000 svenskar mellan den 7 och 18 februari 2019. Frågan som ställdes var: De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?

Resultat 2019
81 procent svarade: Ja.
12 procent svarade: Nej.
6 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Resultat 2017
67 procent svarade: Ja.
28 procent svarade: Nej.
5 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in