Var fjärde har skadat sig av halka

By on 2 januari, 2023
Bild: Icebug

6 av 10 svenskar rör sig mindre utomhus under vintern och var fjärde svensk kvinna över 55 har någon gång skadat sig allvarligt efter att ha halkat, trots detta använder de flesta svenskarna inget halkskydd vid ishalka.

Det, och mycket mer, presenteras i Halkrapporten 2022. Rapporten är baserad på en ny SIFO-undersökning som gjorts på över 3 000 personer.

Halkrapporten 2022 kartlägger svenskarnas upplevelser av halka, och resultatet är tydligt: Halkan gör oss stillasittande – och många har någon gång skadat sig illa efter att ha halkat.

Viktiga slutsatser från rapporten:

  • 6 av 10 svenskar rör sig mindre utomhus under vintern.
  • 25% av svenskarna uppger att halkan är ett hinder för dem.
  • Äldre och kvinnor drabbas värst av halkan.
  • 3 000 kvinnor drabbas varje år av en fraktur efter att ha halkat.
  • Kvinnor 65+ står för var tredje halkrelaterad fraktur i Sverige.
  • Svenskarna drabbas i snitt av 374 frakturer om dagen – men siffran är betydligt högre under hala vinterdagar.
  • Trots halkan använder 63% av svenskarna helt vanliga skor när det är halt ute.

Halkrapporten 2022 bygger data från Svenska Frakturregistret, samt på en undersökning på över 3 000 personer som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av det svenska skoföretaget Icebug.

– Visst är det tråkigt att se att halkan besvärar så många, särskilt när det faktiskt finns lösningar på problemet. Väldigt få svenskar vet i dag att världens mest sålda dubbsko kommer från Sverige och att de garanterat håller en på benen när det är halt. Samtidigt tror och hoppas jag att användandet av dubbskor vid halka framöver kommer vara lika självklart som att använda dubbdäck på vintern, säger Marie Thomasson, kommunikationsansvarig på Icebug.

Sverige
Örebronyheter

Källa Icebug
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget SIFO. Under oktober 20022 har över 3000 män och kvinnor 18+ år i Sverige intervjuats kring problemen med halka.

You must be logged in to post a comment Login