Var förberedda på gupp på vägen

By on 11 februari, 2022
Bild: SOS International

En bil som inte vill starta eller får punktering när man är på väg på semester kan vara en stressande och frustrerande upplevelse, här får man psykologens goda råd för hur man förbereder dig för vintersemesterns strapatser.

Enligt statistik från assistansorganisationen SOS International ökar antalet utryckningar och bilbärgningar med cirka 30 % under sportlovsveckorna 7-10. I år förväntar sig SOS International ett större tryck än vanligt på de svenska skidorterna. Ju högre tryck på vägarna, desto fler som råkar ut för driftstopp och olyckor och därmed får sin semester uppskjuten eller till och med förstörd.

De erfarna anställda på larmcentralen nickar igenkännande åt att en skada på bilen upplevs som extra stressande när det händer medan man är på väg på semester.

Emma Alvius är psykolog hos SOS Internationals Healthcare Division och hon rekommenderar att man redan före avresan förbereder sig mentalt på att allt kanske inte går som förväntat:

– Det är alltid bra att vara mentalt förberedd på att allt kanske inte blir som man tänkt sig. Om man har haft det med i beräkningarna känns det oftast inte lika tungt när det oförutsedda händer. Sedan ligger faktiskt en stor del av vårt psykologiska välmående i det praktiska. Om du har förberett dig praktiskt för det oförutsedda kommer du att må bättre även psykiskt när det sker, säger Emma Alvius.

Om man brukar bli arg över andra bilisters körning i trafiken rekommenderar psykologen att man hittar några strategier för att tackla de starka känslorna:

– Det är viktigt att kunna acceptera att man inte kan styra över allt och i trafiken kan man bara styra över sin egen körning. Ingenting annat, säger Emma Alvius.

Läs psykolog Emma Alvius tips för hur man bäst tacklar motgångar och oförutsedda händelser i trafiken:

Före avresan:

  • Skall du resa långt, res i god tid och ta med lite mer förnödenheter än du tror faktiskt krävs för resan. Vi hanterar motgångar bättre om vi kan hålla oss mätta och varma och kan kommunicera med omgivningen vid behov
  • Säkerställ att du har en plan om något går fel, säkerställ att du har med numret till ditt försäkringsbolag.
  • Har du barn med i bilen, så se till att det finns saker de kan roas med under en längre väntetid

Under resan:

  • Om du vet att du brukar bli stressad eller arg i trafiken kan det vara bra att börja arbeta med detta redan innan du satt dig i bilen
  • Det kan röra sig om lugnande andning eller att tydligt fokusera på bilkörningen och släppa fokus på målet eller vad som skall hända när du kommer fram
  • För andra kan det vara bra att lyssna på någon musik som bidrar till antingen lugn eller gott humör
  • Reser man med barn och det finns en annan vuxen i bilen kan det vara bra med en tydlig överenskommelse i förväg om att den vuxne som inte kör tar ansvar för att underhålla och hantera barnens behov

Om något blir fel:

  • Undvik negativa tankespår genom att fokusera på alternativa lösningar
  • Om du inte kan tänka dig att åka kollektivt om bilen blir kvar på verkstad, säkerställ att du har hyrbil i din försäkring och/eller säkerställ att någon kan hämta dig och familjen.
  • Finns det någon trevlig aktivitet i närområdet som det går att ägna sig åt medan bilen lagas?
  • Kan jag boka om ledighet/boende?

Sverige
Örebronyheter

Källa SOS International
Om olyckan skulle vara framme, ring SOS Internationals vägassistans. Vi finns tillgängliga i hela Sverige dygnet runt, året runt- oavsett om du är försäkrad eller ej. Telefon: 0771-866 866.

You must be logged in to post a comment Login