Var sjunde småföretagare skickar fortfarande pappersfakturor

Av på 12 augusti, 2020

Var sjunde småföretagare i Sverige skickar fortfarande sina fakturor som brev, trots kostnader för porto, ökad miljömedvetenhet och digitala verktyg som sköter faktureringen automatiskt. Det visar en undersökning som Visma gjort bland över 1 000 småföretagare.

– Att skicka fakturor digitalt är mer hållbart eftersom utsläppen från papper och transporter försvinner. Dessutom är det bättre för företagets ekonomi eftersom man får betalt snabbare, vilket är särskilt viktigt nu när coronakrisen slår hårt mot många små företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Vismas undersökning visar att var sjunde småföretagare i Sverige, 14 procent, fortfarande skickar sina fakturor som vanliga brev och betalar portot på elva kronor. Detta trots att den snabba digitaliseringen har givit småföretagare många andra verktyg för att sköta sin fakturering, på sätt som är snabbare och mer skonsamma för miljö och klimat.

Varannan småföretagare i Sverige, 53 procent, uppger att de mejlar sina fakturor som en pdf-fil. Bara var fjärde, 27 procent, väljer att fakturera via ett bokföringsprogram eller annan faktureringstjänst – trots att de som gör det slipper all manuell hantering och kan automatisera hela faktureringsprocessen.

– Faktureringen är en av de viktigaste saker en företagare behöver ha koll på. Tack vare modern teknik kan de lägga tiden på att driva och utveckla företaget i stället för att frankera, skriva ut och posta fakturor. Det tjänar såväl företaget som samhället och miljön på, säger Boo Gunnarson.

Dagens system för digital fakturering gör det möjligt att skicka fakturor direkt till kunder oavsett hur mottagningen ser ut. 

I Sverige finns i dag drygt en miljon registrerade företag. Av dessa är den stora majoriteten små bolag med upp till nio anställda.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via e-post mellan den 10 och 29 februari 2020. Sammanlagt svarade 1 038 småföretag på följande fråga:

Hur skickar du helst dina fakturor?
Elektroniskt, via mitt bokföringsprogram eller faktureringstjänst: 27 procent
Mejlar som pdf: 53 procent
Skickar brev och betalar porto: 14 procent
Annat sätt: 5 procent

Den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in