Var slänger man aska från grillen

By on 12 juli, 2022

Sommaren är här, solen ligger på och kolgrillen tas fram för härlig grillning med familjen eller vännerna. Men var slänger man aska från grillen utan att skada naturen och utan fara för brand? Grillexperterna Bluegaz berättar hur du gör dig av med askan på ett säkert sätt.

1. Sätt på locket på grillen för att kväva elden.

Försiktighet är A och O när man släcker grillen.

2. Vänta till askan är helt sval.

3. Häll vatten över askan för att släcka eventuell glöd. Håll med fingrarna över askan för att se om där är några heta områden kvar.

4. Lägg askan i en metallbehållare, exempelvis en plåthink eller plåtburk. Se till att behållaren har ett väl förslutet lock – annars finns risk för att vinden råkar få igång glöden på kolbitar som inte har svalnat än.

Häll vatten på askan för att släcka eventuell glöd efter grillningen.

OBS: Använd aldrig en plastpåse eller pappkartong för att lagra askan eftersom detta innebär en brandrisk. Använd inte heller en dammsugare för att suga upp askan.

5. Placera metallbehållaren på en säker plats, utomhus och långt ifrån lättantändliga objekt t.ex. staket, trädäck mm.

6. Vänta flera dagar innan du slänger askan. Därefter kan du slänga den i en väl försluten påse i restavfallet.

Glöden kan ibland vara igång i flera timmar efter grillningen.

7. Återanvänd askan om du vill! Exempelvis som gödningsmedel i din trädgård.

Viktigt att veta

Tänk på att även om askan kan verka helt sval kan den fortfarande innehålla varm kol. Kolbitar och briketter kan fortsätta glöda i flera timmar efter grillningen. Därför måste man vara extra försiktig och verkligen försäkra sig om att askan är helt släckt innan man gör sig av med den för att eliminera brandrisken. Läs mer här om hur du grillar säkert. 

Sverige
Örebronyheter

Källa: Bluegaz.se

You must be logged in to post a comment Login