Var tredje gångtrafikant bär inte reflex – Sveriges bilister vill ha reflexlag

By on 26 november, 2020

En av tre (32 procent) svenska gångtrafikanter använder aldrig eller sällan reflex när det är mörkt. Det visar en riksrepresentativ undersökning gjord av Kantar Sifo (november 2020) på uppdrag av Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Samtidigt visar Synbesiktningen, som genomförts sedan 2008 och senast i oktober 2020, att 86 procent av Sveriges bilister vill ha en lag för att gångtrafikanter ska bära reflex i mörker.

Att upptäcka gångtrafikanter som inte bär reflex i mörker är svårt. Studier från bland andra NTF* visar att en person som använder reflex syns på 125 meters avstånd från en bil med halvljus, medan en person med mörka kläder utan reflex syns först på 20-30 meters avstånd. Detta resulterar i att närmare 9 av 10 bilister vill ha en lag för att gångtrafikanter ska bära reflex i mörker. Idag använder en av tre (32 procent) svenska gångtrafikanter aldrig eller sällan reflex när det är mörkt enligt undersökningen av Kantar Sifo.

– Vi ser avsevärt sämre när det är mörkt ute, lägger man till nederbörd och blöt vägbana blir det ännu värre. Det mänskliga ögat är gjort för dagsljus och har svårt att uppfatta detaljer och djup i mörker, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

7 av 10 bilister har svårt att se gångtrafikanter utan reflex
74 procent av bilisterna säger i 2020 års Synbesiktningen att de upplever att det är svårt eller mycket svårt att se gångtrafikanter som inte använder reflex i mörker. Särskilt kvinnor upplever detta som ett problem, hela 82 procent instämmer i detta påstående, medan motsvarande siffra för män är 64 procent.

– Sverige är ett land med många mörka timmar under året. Synen hos föraren är naturligtvis viktig, likväl som rätt belysning på bilen är avgörande för en säker trafikmiljö. Men reflexen är en mycket enkel och bra livförsäkring som vi alla borde använda oss av, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Storstadsbor sämst på att använda reflex
Undersökningen av Kantar Sifo visar att 84 procent av alla svenskar har en reflex för eget bruk. I vilken utsträckning den används beror främst på två faktorer, var man bor och ålder. Norra Sverige är bäst, där 86 procent ofta eller alltid använder reflex i mörker, medan storstadsregionerna (Stockholm, Göteborg och Malmö) är sämst med 61 procent som ofta eller alltid använder reflex i mörker. Med ökad ålder är det tydligt att man blir bättre på att frekvent använda reflex.

Synbesiktningen 2020 genomfördes den 15 oktober. 1 252 bilister svarade på attitydfrågor kring syn och bilkörning, varav 784 bilister gjorde ett syntest. Undersökningen av Kantar Sifo genomfördes i november 2020 och är en riksrepresentativ undersökning med 2308 intervjuer.

Kort om resultaten av Kantar Sifo och Synbesiktningen 2020

  • 84 procent av svenskarna äger en reflex för eget bruk.
  • 32 procent använder aldrig eller sällan reflex när de är ute och går i mörker.
  • 74 procent av Sveriges bilister tycker det är svårt eller mycket svårt att se personer utan reflex i mörker. (Kvinnor 82 procent, män 64 procent)
  • 86 procent av Sveriges bilister vill se lagkrav på reflex för gångtrafikanter i mörker.
  • 91 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.

* Läs mer om gångtrafikanter och reflexer här.
** Med olaglig synskärpa menas att de testade personerna inte uppfyller den gräns (minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen) som Transportstyrelsen har vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Synoptik 

You must be logged in to post a comment Login