Var tredje kontorsanställd måste ta igen arbetet efter semestern

By on 14 juli, 2017

För många semesterfirare blir jobbet liggande under semestern, en ny undersökning som Visma gjort tillsammans med Sifo visar att var fjärde arbetstagare måste ta igen arbetet som inte blivit gjort. Bland kontorsanställda är andelen ännu högre, 36 procent.

− Insikten om att ingen gör jobbet medan du är borta kan göra det svårt att koppla av. Det är olyckligt, särskilt som utbrändhet och stressrelaterade sjukdomar är ett stort samhällsproblem, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

För var fjärde semesterfirare väntar extra mycket jobb efter semestern. Det visar en undersökning från Visma, där 25 procent svarade att de saknar ersättare och själva måste ta igen jobbet när de kommer tillbaka. Bland kontorsanställda var andelen ännu högre, 36 procent. Dessutom är sannolikheten dubbelt så stor att jobbet hopar sig efter semestern om du är 35-49 år, än om du är 20-34 år.

− Digital teknik som gör att man alltid är tillgänglig, får ibland skulden för att göra oss stressade. Rätt använd bidrar den till effektivare arbetssätt och användarvänliga digitala verktyg avlastar vårt arbete. För att motverka negativ stress är det viktigt att arbetsgivarna skapar en hållbar arbetssituation och främjar en sund psykosocial arbetsmiljö, säger Sofia Gerstenfeld.

Statistik: Det händer med våra jobb under semestern
Vem gör ditt jobb medan du har semester i sommar?

  • Jobbet utförs helt eller delvis av mina kollegor 37 %
  • Jobbet utförs helt eller delvis av en vikarie 8 %
  • Ingen, jag får göra jobbet när jag är tillbaka 25 %
  • Mitt jobb behöver inte skötas av någon annan 23 %
  • Tveksam, vet ej 6 %

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen
Den statistiska undersökningen genomfördes på uppdrag av Visma i samarbete med Kantar Sifo under juni 2017 med 1 011 respondenter, enbart förvärvsarbetande och i åldrarna 20-65 år.

You must be logged in to post a comment Login