Var tredje överstiger rekommenderad köttkonsumtion

By on 29 augusti, 2022
Foto: WW ViktVäktarna

Trettio procent av svenskarna överskrider Livsmedelverkets rekommendationer om ett maxintag på 500 gram rött kött i veckan, det visar en undersökning från Sifo/WW ViktVäktarna. Betydligt fler män än kvinnor äter mer kött än de borde. Samtidigt har drygt var fjärde person i Sverige minskat konsumtionen av kött och chark det senaste året.

När WW ViktVäktarna låter Sifo undersöka hur mycket rött kött – det vill säga kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt – som svenskarna äter varje vecka så framkommer att nära var tredje (30%) person äter mer än maxintaget på 500 gram som Livsmedelsverket rekommenderar. 38 procent av männen jämfört med 21 procent av kvinnorna uppger detta. Jämför man åldrarna så är det flest i åldern 35-55 som äter för mycket kött; 38 procent jämfört med 21% av de som är 56-79 år och 29% av de som är 16-34 år gamla. 93 procent av svenskarna äter kött varje vecka.

– Det är glädjande att se en positiv trend mot en mer medveten konsumtion av kött, samtidigt är det viktigt att de som ligger över maxgränsen förstår att detta kan medföra vissa hälsorisker. Man kan äta kött flera gånger i veckan, men då är det viktigt att tänka på mängden. Ett bra sätt att minska på mängden utan att det märks är att t. ex. dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter eller linser, fylla köttgrytan med mycket rotfrukter o.s.v. Att se det röda köttet som ett tillbehör istället för en huvudingrediens är en bra start, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Drygt var fjärde har minskat intaget

Trots att många svenskar äter för mycket rött kött varje vecka så visar samma undersökning att drygt var fjärde (28%) tvärtom har dragit ner på sin köttkonsumtion det senaste året. Detta är tydligast i åldersgruppen 56–79 år där 34 procent minskat på köttintaget, jämfört med åldersgrupperna 35–55 år (24%) och 18–34 år (24%). Något fler kvinnor (29%) än män (27%) äter mindre kött nu än de gjorde förra året.

På frågan vad svenskarna oftast ersätter chark och rött kött med svarar flest fågel (52%), fisk (50%) och grönsaker (39%). Baljväxter (26%) och veganska substitut som sojafärs och quorn (21%) är andra populära alternativ till det röda köttet.

Hälsa |Sverige
Örebronyheter

Källa: WW ViktVäktarna

You must be logged in to post a comment Login