Var tredje produkt gick upp i pris under förra årets mellandagsrea

By on 25 december, 2017
PC-datorer: 27% av produkterna gick upp i pris på mellandagsrean, 50% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 23%.

Mellandagsrean, som officiellt drar igång den 27 december, har under de senaste åren fått hård konkurrens av Black Friday – men reahögtiden är fortfarande extremt populär. Enligt data från prisjämförelsesajten Prisjakt så gick dock 30 procent av produkterna upp i pris under mellandagsrean 2016, jämfört med en vanlig dag i december.

– Vill man göra ett kap gäller det att vara medveten om prisändringarna, säger Prisjakts Sverigechef Carl Vult von Steyern.

Julshoppingen pågår just nu för fullt, men runt hörnet väntar mellandagarna. Tiden tillbringas ofta med familj och vänner i lugn och ro – men för många innebär det även konsumtion i form av mellandagsrean. Enligt data från Prisjakt var dock den genomsnittliga prisnedgången under förra årets mellandagsrea endast 14 procent*, en siffra som troligtvis få svenskar skulle betrakta som bra.

Under mellandagsrean förra året gick hela 30 procent av produkterna upp i pris jämfört med en vanlig dag i december. Det är därför viktigt att ha koll på ursprungspriset för produkterna man är intresserad av, så att inte köpen blir dyrare än vad de behöver vara, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Men trots den blygsamma genomsnittliga rabattsatsen och att hela 30 procent av produkterna gick upp i pris går det fortfarande att göra fynd. En av de produkter man sparade mycket på att köpa under förra årets mellandagsrea var hörlurarna Urbanears Plattan II som gick ner från 495 kr till 299 kr, en prissänkning på hela 39 procent och ett historiskt lägstapris.

Det finns helt klart möjligheter att göra kap under mellandagsrean, men det är viktigt att vara medveten om prisändringarna. Mitt tips är att sätta upp bevakningar på de produkter man är intresserad av och jämföra det mot prishistoriken, på så vis kan du vara säker på att hitta det bästa möjliga priset på marknaden, fortsätter Carl Vult von Steyern.

Prishistorik under mellandagsrean 2016 jämfört med en vanlig dag i december*

PC-datorer:
27% av produkterna gick upp i pris på mellandagsrean, 50% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 23%.
Löparskor: 
13% av produkterna gick upp i pris, 30% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 21%.

PS4:
30% av produkterna gick upp i pris, 55% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 20%.

Xbox One: 
33% av produkterna gick upp i pris, 52% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 20%.

Jackor: 
23% av produkterna gick upp i pris, 43% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 17%.

Portabla högtalare: 
27% av produkterna gick upp i pris, 43% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 16%.

Hörlurar: 
34% av produkterna gick upp i pris, 47% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 14%.

Systemkameror: 
29% av produkterna gick upp i pris, 46% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 11%.

Parfym: 
47% av produkterna gick upp i pris, 31% gick ner och genomsnittlig prisnedgång var 10%.

Regionalt
Örebronyheter

*Data från Prisjakt.nu baserad på de 10 000 populäraste produkterna i samtliga kategorier, mellandagsrean 27/12 2016 jämfört med 17/12 2016.
**Data från Prisjakt.nu baserad på de 10 000 populäraste produkterna i samtliga kategorier, mellandagsrean 27/12 2016 jämfört med 25/2 2017.

You must be logged in to post a comment Login