Var tredje svensk är sugen på elcykel

By on 6 juni, 2018
Arkivbild

Elcykelfebern har slagit till i Sverige. Var tredje svensk har eller funderar på att köpa en elcykel. Sedan februari i år har över 30 000 ansökningar om elcykelbidrag kommit in till Naturvårdsverket.

Nu ser man dem överallt. Vanliga personer som till synes utan ansträngning glider upp för backarna och kör om både en och fem lycraklädda supercyklister. Elcyklarna har slagit klorna i Sverige på allvar.

Det är inte så konstigt, det finns så många fördelar med elcyklar: de är miljövänliga, de bidrar till bättre hälsa, alla kan cykla oavsett kondition, den tar sig snabbt förbi köerna i stadsmiljö och kostar inte i varken p-avgift, bensin eller busskort, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Enligt en undersökning 3 508 respondenter som försäkringsbolaget If gjorde i början av maj har nu 6 procent av svenskarna en elcykel och fler än var fjärde person funderar på att köpa en i år.

En stor anledning till boomen är att svenskarna sedan den 1 februari kan söka den nya elcykelpremien. Bidraget motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.

Premien har bidragit till att elcykeln blivit ett alternativ för så många fler. Elcykeln är ju en dyr investering som kan kosta allt mellan 6 000 och 70 000 kronor, säger Dan Falconer.

Mest sugna på elcykel är det yngre gardet mellan 28 och 34 år. Fyra av tio, (39 procent) uppger att de har eller funderar på att köpa elcykel. Minst intresserade är de över 55 +, där 28 procent har eller funderar på att köpa elcykel.

Det är lite förvånande med tanke på att elcykeln faktiskt lämpar sig väldigt bra för äldre, säger Dan Falconer.

Det är Naturvårdsverket som fördelar elfordonsbidragen. Enligt regeringen ska 350 miljoner kronor delas ut varje år under perioden 2018-2020. Vid ett eventuellt maktskifte i samband med valet 2018 kan det dock hända att elfordonspremien tas bort helt eller delvis. Än finns pengar kvar att söka för 2018.

Ett gott tips är att skicka in ansökan digitalt. Naturvårdsverket har flaggat för att de ligger efter med utbetalningarna eftersom anstormningen varit så stor och många skickat in ansökan på papper.

I nuläget har drygt 30 000 ansökningar kommit in.

I takt med den ökade försäljningen rapporterar polisen och Trafikverket att de oroas av att det börjat dyka upp trimmade elcyklar. Det går relativt lätt att trimma en elcykel genom att ta bort strypningen av elmotorn. Tillbehör till trimning säljs öppet på nätet och i vissa butiker, och de gör att elcykeln kan komma upp i närmare 100 km/h.

Förutom att det är livsfarligt så begår man ett lagbrott om man tar bort strypningen på elcykeln. Det är också viktigt att känna till att alla elcyklar med en motoreffekt över 250 watt är trafikförsäkringspliktiga och räknas som mopeder, säger Dan Falconer.

Har du en elcykel gäller din hemförsäkring för den precis som för en vanlig cykel. Om din elcykel är värd mer än 15 000 kr, inklusive all utrustning, behöver du ha en specialförsäkring för den.

Ifs skötselråd för batterier till elcyklar:

  • När det är kallt ute (under 10 plusgrader) bör du ta av och ladda Li-Ion-batteriet inomhus. Men om cykeln står i ett varmgarage, cykelskjul eller liknande kan batteriet laddas när det är monterat på cykeln.
  • Kör batteriet tomt lite då och då – men inte fullständigt tomt då det kan skada batterierna. Säger batteriindikatorn att batteriet är tomt så är det dags att ladda.
  • Ha batteriet laddat mellan 50-70 procent vid långtidsförvaring.
  • Kontrollera batteriet och ladda det eventuellt varannan månad vid långtidsförvaring.
  • Låt inte ett fulladdat batteri stå kvar i laddaren under en längre period.

Ifs skötselråd för resten av elcykeln:

  • Håll cykeln ren för att minska slitage på allt från växlar till drev. Använd mild rengöring och varmt vatten, inga starka avfettningsmedel och absolut inte högtryckstvätt.
  • Motorn är ofta av en borstlös typ som är underhållsfri. Går något sönder är det i regel utbyte som gäller.
  • Kontrollera och justera bromsarna, byt bromsbelägg/bromsklossar när det behövs.
  • Justera växlarna för att minska slitage på kedja och drev. På framhjulsdrivna elcyklar finns en planetväxel i anslutning till motorn som bör kollas och smörjas med fett vid 250 mil eller vartannat år.
  • Ha rätt lufttryck i däcken. När det är kallt minskar trycket i däcken, vilket ger ett högre rullmotstånd. Detta kan du kompensera genom att fylla på lite mer luft i däcken på vintern.
  • Det går att använda vanliga däck och slangar, men tänk på att elcykeln är tyngre än en vanlig cykel och att den går fortare så slitaget är högre. Vi rekommenderar de speciella däck som är utvecklade för elcyklar bland annat för att de har ett bra punkteringsskydd.
  • Rengör kedjan och torka av med en trasa. Olja sen in kedjan försiktigt (smörj inte för mycket, det gör att grus och smuts lättare fastnar och orsakar slitage. Kontrollera att kedjan är lagom spänd, den ska inte gå att dra mer än en centimeter upp eller ner

Från och med den 1 februari kan du söka den nya elcykelpremien. Premien kan ge dig upp till 10 000 kronor i bidrag när du köper en elcykel. Är du intresserad av att köpa en elcykel?

  Total 18-34 år 35-54 år 55 +
Ja, har köpt 6 % 6 % 5 % 6 %
Ja, funderar 28 % 33 % 30 % 22 %
Nej, inte aktuellt 67 % 61 % 65 % 72 %

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login