Var tredje svensk har visat intresse för nytt jobb

Av på 30 juni, 2017

Enligt en ny undersökning som Blocket Jobb har gjort i samarbete med Kantar Sifo, framgår det att var tredje svensk läste en jobbannons den senaste veckan. Kvinnor är dessutom mer intresserade av ett nytt jobb (38 procent) än män (30 procent).

– För den som går i jobbtankar finns det väldigt många jobb att välja mellan just nu och vi kan se att intresset för att söka jobb inför sommarsemestern har ökat. Under maj månad hade vi närmare 80 000 sökta jobb, vilket är en ökning på fem procent fler ansökningar jämfört med samma tidsperiod förra året. Att söka jobb nu när vi går mot semestertider är ett utmärkt tillfälle då det finns mer tid över, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Så många som var tredje svensk (34 %) har läst en jobbannons den senaste veckan. 67 procent har läst en jobbannons minst en gång det senaste året och för endast en av fem (21 procent) var det mer än ett år sedan.

– Många läser jobbannonser för att hålla sig uppdaterade och på så sätt få snabb koll på vilken kompetens som krävs när det är dags för nästa steg i karriären, säger Anna Bergius.

Kvinnor mest intresserade av nytt jobb
Det finns även skillnader mellan kön och ålder i undersökningen. 38 procent av kvinnorna uppger att de har läst en jobbannons senaste veckan medan motsvarande siffra för männen är 30 procent. Intresset för jobbannonser varierar också bland olika åldrar. I åldersgruppen 15-29 år har 43 procent läst en jobbannons den senaste veckan och det är också den åldersgruppen som läser jobbannonser mest frekvent. Motsvarande siffra bland åldersgruppen 30-49 år ligger däremot tätt inpå med 41 procent.

– Att vi kan se att fler kvinnor är mer aktiva än män är intressant, samtidigt som många yngre är aktiva vilket troligtvis har att göra med att många fortfarande letar efter sommarjobb, säger Anna Bergius.

Populäraste jobben på Blocket Jobb just nu*

  1. Ekonomi
  2. Försäljning
  3. Teknik & Ingenjör
  4. Transport & Logistik
  5. Industri & Anläggning
  6. Data & IT
  7. Administration
  8. Organisation & Ledning
  9. Bygg & Hantverk
  10. Service & Kundtjänst

*Baserat på antal visningar i respektive kategori senaste månaden på Blocket Jobb & Stepstone. 

Topp 10 – Här finns flest jobb att söka just nu på Blocket Jobb

Län Antal jobb
Stockholm 3 750
Gävleborg 1 507
Skåne 1 489
Östergötland 406
Jönköping 390
Älvsborg 333
Örebro 281
Uppsala 254
Västernorrland 226
Kronoberg 211

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in