Varannan kvinna kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år

Av på 12 december, 2018
Arkivbild

Varannan svensk kvinna, och varannan person mellan 18 och 29 år, kan tänka sig att hoppa över julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord.

Sett till hela befolkningen kan mer än var tredje svensk tänka sig en jul utan julskinka.

Allt fler väljer vego och det kan i år göra avtryck även på något så traditionellt på julbordet som julskinkan.

För enligt en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Djurens Rätt, svarar nu hela 36 procent av svenskarna att de kan tänka sig en jul utan julskinka.

Bland kvinnor är det hela 48 procent som kan tänka sig att avstå julskinkan, och också i åldersgruppen 18-29 år är det 49 procent, dvs varannan person som kan tänka sig att skippa julskinkan.

Ett veganskt julbord. Foto: Melina Reid, retusch: Linnea Herner

Köttkonsumtionen minskar och allt fler väljer vego, nu avspeglar det sig också i inställningen till den klassiska julskinkan. Många talar om en vegotrend och att nu nästan hälften av stora grupper svenskar, och mer än var tredje svensk totalt, kan tänka sig en jul utan julskinkan är inget annat än ett markant skifte i vad vi äter – eller inte äter, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

En undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen visade nyligen på samma trend då 19 procent i åldern 18-39 år svarade att de föredrog veganskt mat på julbordet. I veckan kom också statistik som visar på att köttkonsumtionen i Sverige fortsätter att minska efter den tidigare rekordminskningen under 2017.

Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare, något som allt fler lockas av. Då blir det dessutom en riktigt bra jul både för dig själv, klimatet och förstås för djuren, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.


Om opinionen 

Frågeställning:
Skulle du kunna tänka dig att avstå från julskinkan i år till förmån för ett mer vegetariskt julbord?

Ja, absolut 21 %
Ja, kanske 15 %
Tveksamt 16 %
Nej 41 %
Äter inte julskinka 7 %
Vet ej 1 %
   
Andel JA 36 %
Andel NEJ 57 %

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av undersöknings- och analysföretaget Novus via webbintervjuer i deras slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. 1 042 intervjuer genomfördes under november-december 2018.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in