Varannan svensk vet inte hur de kan påverka sin pension

By on 6 maj, 2022

Mer än varannan svensk, 54 procent, tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension. Bland 18–24-åringar är motsvarande siffra 63 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

– Jag har förståelse för att många upplever att pensionsfrågor är svåra. Mitt viktigaste tips är att se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Kollektivavtalad tjänstepension kan ge dig upp till två tredjedelar av lönen när det är dags för pension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Totalt tycker 54 procent av svenskarna att det är ganska eller mycket krångligt att förstå hur de själva kan påverka sin pension. Jämfört med 2010, då samma fråga ställdes, har andelen sjunkit med 11 procentenheter.

– Det är goda nyheter att allt färre tycker att det är krångligt att förstå hur de kan påverka sin pension, men siffran är fortfarande för hög. Det absolut enklaste sättet att få koll på sin framtida ekonomi är att göra en pensionsprognos på minPension.se, säger Tomas Carlsson.

Pensionen kommer vanligen från tre håll: allmän pension från staten som motsvarar knappt hälften av den tidigare lönen i pension, tjänstepension från jobbet för de allra flesta, samt från ett eventuellt privat sparande. Ju mer man har arbetat och ju högre lön man har haft, desto mer får man i pension.

Tjänstepension kan ge upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten i pension. Den som har en månadslön på 40 000 kronor måste spara nästan 2 000 kronor i månaden för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden behöver spara nästan 5 000 kronor, visar Collectums beräkningar.

Fakta: Expertens tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen 

Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Betala låga avgifter

Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension.

3. Jobba så mycket och länge du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.

4. Välj rätt skydd för familjen

Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.

5. Kolla din prognos en gång per år

Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna kring din pension.

Faktaruta: Tjänstepensionen ITP

Tjänstepensionen ITP är resultatet av många års samarbete mellan fack och arbetsgivare. I dag omfattar tjänstepensionen ITP 2,6 miljoner privatanställda tjänstemän på 37 000 företag som har kollektivavtal. Under 2021 betalade
arbetsgivarna in 60 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP vilket motsvarar 164 miljoner kronor om dagen.

Tycker du att det är enkelt eller krångligt att förstå hur du själv kan påverka din pension?
  2022 2010
Mycket enkelt 8% 5%
Ganska enkelt 34% 19%
Ganska krångligt 43% 38%
Mycket krångligt 11% 27%
Tveksam, vet ej 5% 11%

Om undersökningen

På uppdrag av Collectum genomförde Sifo 1 039 online-intervjuer i februari 2022 samt 1 000 telefonintervjuer i december 2010 med personer över 18 år.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Collectum

You must be logged in to post a comment Login