Varannan tonårspappa vet inte vem de kan prata med

Av på 3 april, 2022
Arkivbild

Varannan tonårspappa vet inte vem de kan prata föräldrautmaningar med – här är tipsen för att rädda familjelugnet under vårens ledigheter!

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nära var femte tonårsförälder (19 procent) upplever att bråk oftast uppstår i samband med lov och helger, och nära två av fem tonårsföräldrar (40 procent) är osäkra på var de kan vända sig för att prata om eventuella utmaningar med sin tonåring.

Här finns en tydlig könsskillnad då fler män (50 procent) än kvinnor (30 procent) känner osäkerhet för var man kan få hjälp. Till följd av detta har Apotek Hjärtat, tillsammans med organisationen Mind, tagit fram “Älskade Tonåring – en guide för dig med tonårsbarn” med handfasta tips till tonårsföräldrar.
 
Nedan följer några tips som kan vara hjälpsamma för att bevara familjelugnet. Vidare kan man ta del av tonårsguiden i sin helhet genom att ladda ner den från Apotek Hjärtats hemsida, eller kostnadsfritt hämta ut ett tryckt exemplar från något av Apotek Hjärtats nära 400 apotek. 

Tonårsguiden ger råd om tonåringars beteenden, alkohol och droger, mobbning och skärmtid, men även om kroppen och dess förändringar under tonåren – hud och akne, målbrott och mens, sexlust och könssjukdomar.

Tips för att prata med din tonåring 

  • • Försök prata om skola, intresse, vänner och relationer. Ta dig tid, lyssna, döm inte och var närvarande!
  • Ställ frågor istället för att förklara. Som vuxen är det lätt att bli för ivrig och känna att man sitter på svaren, men för den som är ung kan det upplevas som att du inte försöker förstå, utan bara lägger dig i. Ställ därför många öppna frågor och var lyhörd för svaren.
  • Under tonåren förändras inte bara kroppen, utan även hur man tänker, tycker och agerar. När identiteten slipas fram är det bra om du som  förälder kan hjälpa till med olika perspektiv. Dela med dig av dina erfarenheter och intressen!
  • Trivialisera aldrig. Även om du känner att det du får höra är någonting som alla går igenom i tonåren – säg inte det. Lidande ska alltid tas på allvar.
  • Och kom ihåg – du är inte ensam!

Undersökningens resultat i korthet

  • Två av fem (40 procent) tonårsföräldrar känner inte till vart de kan vända sig om de behöver någon att prata med om eventuella      utmaningar med att vara tonårsförälder • Varannan man (50 procent) uppger att det är svårt att veta vart man ska vända sig för att prata om utmaningar med sin tonåring, jämfört  med   var tredje (30 procent) kvinna.
  • Nära var femte (19 procent) uppger att bråk oftast uppstår under lov eller helger.

 
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på
2 500 intervjuer med den svenska allmänheten 18-79 år och är riksrepresentativ. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen, mellan 7-15 januari 2022.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Apotek Hjärtat

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in