Våren firar vi med goda cocktailtips

By on 2 maj, 2021
Foto: Livets Goda

Äntligen börjar man känna att våren är här, körsbärsträden i Kungsträdgården står i full blom och även äppleträden börjar så sakteliga att slå ut och vad passar då bättre än att hylla Calvados. Det är en spritsort som du kan variera ordentligt utöver att bara njuta som en digéstif i ett kupglas efter maten.  

Tankarna går till Normandie, i Frankrike, där man serverar Calvados som den är rumstempererad eller på lite is i tulpanformade glas. Eller så häller man försiktigt på lite Calvados över en skopa äppelsorbet som en dessert eller digéstif. Namnet på denna drink heter ”Le Trou Normand” i Frankrike. Eller varför inte servera en mogen Camembert, vitmögelost, eller en Livarot, kittost, till ett glas Calvados – ibland behöver man inte krångla till det.

Anée Fine Calvados Cuvée des Capucins har lagrats i minst två år och finns i Systembolagets samtliga butiker. Varunr: 112-02 | pris: 219 kr | 500 ml | alk. 40% VOL. Doften är ren och fruktig med fina äppeltoner och inslag av vanilj. Smaken är elegant och fruktig med friska vinteräpplen, torkad frukt, mandelmassa och lätta vaniljtoner från faten. Namnet Anée kommer ursprungligen från en hängiven Calvados-tillverkare och användes första gången 1919. Bränneriet där Anée destilleras heter Corneilles och är beläget strax utanför hamnstaden Deauville.

Vill man pröva att göra några goda och enkla cocktails, se nedan: 

En klassisk Anée Calvados Tonic:
Ta en rejäl näve isbitar i ditt favoritglas, kanske ett highball?
Fyll på med 4-6 cl Anée
Häll på 10-12 cl SweTonic Fläder Tonic
Toppa med några tunt skurna äppelskivor och citronskivor.

En annan god cocktail är Anée Old Fashioned:
Fyll en shaker med några isbitar
Häll på 5 cl Anée, 1 cl sockerlag och 2 cl Lustau röd Vermouth och rör runt
Sila och häll upp i ett cocktailglas och stänk över några droppar Angostura bitter och dekorera med en apelsinskiva.

Anée är en Calvados gjord på cider huvudsakligen av äppelsorterna Binet Rouge och Frequin Rouge. I tillverkningen har det använts ungefär sju kilo äpplen för att framställa 500 ml calvados. Anée är destillerad i kolonn och består av noggrant utvalda destillat av olika årgångar. Calvados är ett fruktdestillat av cider som tillverkas av krossade äpplen och ibland päron. Beteckningen är ursprungsskyddad i fransk lag och tillverkningen sker i Normandie i nordvästra Frankrike. Området Calvados har tre underregioner varav Pays d’Auge vanligtvis anses vara den bästa.

Nöje 
Örebronyheter

Källa: Moestue

You must be logged in to post a comment Login