Vårens teaterprogram med Lindesbergs Riksteaterförening

By on 26 januari, 2021

Marianne Mörck i ”Britt-Marie var här”, Claes Månsson i ”Sådan far” och en föreställning om Nils Ferlin & Klara-bohemerna med en studiecirkel som leds av Arne Johnsson inför föreställningen. Det är några av evenemangen som Lindesbergs Riksteaterförening presenterar under 2021 – med numera sedvanlig reservation för pandemi-läget.

Tre föreställningar presenteras under våren: ”Britt-Marie var här” med Marianne Mörck torsdag 18 mars i Lindesberg, ”Nils Ferlin & Klara-bohemerna” med Daniel Scherp och Kalle Källman 18 april i Vedevåg och ”Kartan över oss – en hörlursvandring” i Lindesberg 9 maj. Och hösten inleds med ”Sådan far” med Claes Månsson och Ola Hedén i Lindesberg 23 september.

Torsdag 18 mars kl 19:00 i Lindesbergs Folkets Hus:
Britt-Marie var här: En varm komedi och hyllning till livet

Marianne Mörck spelar alla roller i ”Britt-Marie var här”. Foto: John Gripenholm

En kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja. Det är berättelsen om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna. Britt-Marie, 63, har just lämnat sitt 40-åriga äktenskap bakom sig och ska starta upp sitt liv på nytt. Det enda arbete hon kan få är i Borg, ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Borg har inget annat än fotbollen kvar. Britt-Marie hatar fotboll. Detta är sannerligen inte början på en underbar vänskap.

Britt-Marie var här är en hyllning till livet som med humor och värme uppmanar oss att gå ut från salongen och ta tillvara på allt som är oss kärt. Föreställningen är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn. Regisserar gör Eva Dahlman.

Biljetter säljs på Lindesbergs stadsbibliotek tel 0581-81140 samt på www.tickster.com: 250 kronor (ordinarie), 200 kronor (medlem i Riksteatern), 100/50 kronor (ungdom under 26 år).

Söndag 18 april kl 15:00 i Vedevågsteatern
Nils Ferlin & Klarabohemerna med studiecirkel

Daniel Scherp och Kalle Källman i ”Nils Ferlin & Klarabohemerna”. Foto: Kalle Källman (Teaterfabriken)

Stockholm var under ett halvt sekel mötespunkt för landets författare, poeter och konstnärer. Epoken Klara gick definitivt i graven i och med rivningarna av kvarteren i slutet av 1950-talet. Länge lever visorna och texterna som formades i dessa kvarter. Möt karaktärer som Nils Ferlin och Victor Arendoff i Teaterfabrikens föreställning med Daniel Scherp (skådespelare) och Kalle Källman (musiker).

Föreställningen spelas inom ramen för projektet ”Scenkonst utanför tätort” inom Region Örebro län i samverkan med Riksteatern Örebro län.

Biljetter till föreställningen säljs på Lindesbergs stadsbibliotek tel 0581-811 40 samt på www.tickster.com: 180 kronor (ordinarie), 130 kronor (medlem i Riksteatern), 50 kronor (ungdom under 26 år).

Studiecirkel om Klarabohemerna inför föreställningen
Lindesbergs Riksteaterförening erbjuder tillsammans med Medborgarskolan en studiecirkel inför föreställningen: ”Vi tittar närmare på och diskuterar kring Klarabohemerna, deras tid och den miljö de levde i”.

När: Onsdagarna 4, 10 och 17 mars kl 19:00-21:15.
Plats: Lindesbergs stadsbibliotek.
Kursledare: Arne Johnsson – författare och tidigare bibliotekarie.
Anmälan: Senast 10 februari till Arne Johnsson (arne_johnsson@telia.com) – ange ”Studiecirkel Klara” som ämnesord. OBS max 10 deltagare.
Kurslitteratur: Dikter och andra texter som finns tillgängliga på bibliotek.
Kursavgift: 300 kronor som inkluderar en biljett till föreställningen 18 april.

Söndag 9 maj kl 14:00 vid Lindesbergs stadsbibliotek
Kartan över oss – en hörlursvandring

Illustration: Karin Linderoth

Kartan över oss är en landsomfattande kartläggning för att förstå terrängen framför oss. Vad känner du när du tänker på framtiden? Vad händer när du rör dig genom den? Kartan över oss är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden.

Verket upplevs genom din egen mobil och egna lurar. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Spelplatsen är din hemort, där vi tillsammans ritar kartan över oss. Ladda ned appen ”Kartan över oss”.

Föranmälan senast 6 maj till Karin Blomqvist (hanna.kblom@gmail.com) eller 070 263 98 66. Pris: 50 kronor som betalas kontant eller via Swish 070 534 54 79.

Torsdag 23 september kl 19:00 i Lindesbergs Folkets Hus
Sådan far – en varm komedi med familjära förvecklingar

 

Claes Månsson och Ola Hedén i ”Sådan far”. Foto: Klara G

Einar Persson är pensionerad postmästare, änkeman och far till 45-årige Göran Persson. Nej, inte den Göran Persson. Denna Göran Persson bor fortfarande hemma hos pappa och det trivs han med. Nu är det är lördag. Och på lördagar gör far och son samma sak vecka efter vecka. Äter lunch, dricker kaffe, spelar schack och ser på film. I den ordningen. Men vad är det med Einar? Varför går han plötsligt omkring och ler löjligt, är otrevlig, glömmer bort viktiga saker och varför står en flaska Champagne på kylning? De dricker ju aldrig Champagne. För att inte tala om mysteriet kring Anna, Eva, Karin och Simon, vilka är det? Och Göran, varför flyttar han inte hemifrån, han är ju trots allt medelålders?

En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent granne som heter Tommy Johansson, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-sommaren -94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning. Låter det krånglig? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt.

Sådan far är en nyskriven komedi fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar. I rollen som pappa Einar ser vi mästaren av komedi Claes Månsson, sedan 1985 tillhörande Dramatens ensemble och för den breda massan känd genom flertalet filmer och tv-produktioner. Sonen Göran spelas av Ola Hedén, känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: Lindekultur

You must be logged in to post a comment Login