Varför cykelglasögon är en viktig del

By on 18 maj, 2023
Bild: Synsam

Varför cykelglasögon är en viktig del av din säkerhetsutrustning, nu är högsäsongen för entusiastiska cyklister i full gång.

”Se dig för” är det viktigaste rådet som varje cyklist bör följa när man ger sig ut i skog och mark, tyvärr är cyklister den största gruppen av allvarligt skadade i vägtrafiken*.

Här delar Synsam optiker med sig av varför cykelglasögon bör vara en del av varje cyklists skyddsutrustning.

Det finns olika orsaker till cykelolyckor, men oftast beror det på att en eller flera personer har missat något väsentligt. Synsinnet hjälper oss att avkoda vår omgivning och om vi inte kan se ordentligt kan vi missa viktiga signaler.

Håkan Broman är legitimerad optiker på Synsam:

– När vi cyklar kan vi stöta på dåligt underhållna vägar med gropar eller branta vägkanter. Synen spelar en avgörande roll i att upptäcka riskerna, men om du inte har optimal syn kan situationen få katastrofala följder. En cykelhjälm är en viktig skyddsåtgärd vid olyckor, men mitt råd till alla cyklister är att komplettera med ett par sportglasögon som är optimerade för cykling. Som erfaren cyklist vet jag att cykelglasögon hjälper mig att förebygga olyckor genom att förbättra min uppfattning om omgivningen, oavsett om jag normalt bär glasögon eller inte.

Cykelglasögon ökar säkerheten

Idag använder redan en del motionärer cykelglasögon för att skydda sina ögon från insekter, solljus, vind och damm. Cykelglasögonen är utformade med en kupad design som omsluter ögonen och ger ett effektivt skydd.

Glasen i cykelglasögonen finns i olika färger för att öka kontrasten och förbättra förmågan att uppfatta hål, grenar och vattenpölar, vilket resulterar i en högre säkerhetsnivå under cykelturen. Dessutom är cykelglasögon optimerade för att ge cyklisten bästa möjliga synskärpa oavsett vilken riktning man tittar åt.

Även den som cyklar kan råka ut för stenskott från passerande bilar. Att en sten träffar ögat är förödande; en sten spräcker bilrutan och skadar givetvis ett öga om man inte bär rätt skydd.

– Det är av högsta vikt att undvika att använda vanliga glasögon eller solglasögon när du cyklar på en racercykel eller mountainbike. Cykelglasögon är tillverkade av specialmaterial som är designade för att vara splitterfria och tåla eventuella stenskott och fall. Bågarna på cykelglasögon är vanligtvis tillverkade av hållbart gummi och är fria från vassa kanter. Att investera i rätt typ av cykelglasögon är därför avgörande för att garantera din säkerhet under cyklingen. Dessutom kan du självklart få slipade glas i din individuella styrka för att få optimal synkomfort, säger Håkan Broman.

Optikerns råd till cyklisten

  • Se dig för! Förbättra din säkerhet på cykeln genom att komplettera din cykelhjälm med ett par cykelglasögon som du kan köpa hos en optiker.
  • Öka din säkerhet i trafiken genom att investera i cykelglasögon med skräddarsydd synkorrigering. På så sätt kan du förbättra din synskärpa och ha bättre uppfattning om hinder och faror på vägen.
  • Skydda dina ögon genom att använda cykelglasögon som är okrossbara och utformade för att skydda mot stenskott och splitter vid eventuella olyckor. Undvik att använda vanliga solglasögon under sportaktiviteter då de kan krossas och orsaka skador på dina ögon.
  • Välj cykelglasögon med olika färgade glas för att öka kontrasten och förbättra uppfattningen om hinder på vägen. Behöver du korrigering av synfel, välj cykelglasögon med slipade glas i din individuella styrka.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Synsam
* https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/trafiksakerhet/sakerhet-pa-vag/sakerhet-pa-cykel/

You must be logged in to post a comment Login