Variera din träning med enkla träningsredskap

Av på 25 december, 2021

Mest optimalt för våra kroppar är rörelser i olika plan, med olika redskap och olika motstånd. Denna variation kan man enkelt få med hjälp av träningsredskap som olika elastiska träningsband.

Elastiska träningsband finns i flera olika modeller och de har alla olika syften och användningsområden. Några modeller är dock så pass flexibla att de kan användas för alla muskelgrupper och de är lätta att ta med sig. Förutom olika träningsredskap, så kan även utbyte av träningsmiljö göra stor skillnad. Till exempel träning på gym, i hemmet, på en strand eller en park.

Användning av olika typer av träningsband är ett utmärkt sätt att göra träningen mer varierad och att öka motståndet i vissa övningar. Om du till exempel använder ett elastiskt band för bänkpressar kommer du att lägga till mer motstånd under specifika delar av övningen.

Varför använda sig av träningsband?

Det finns en lång lista på varför man ska använda sig av träningsband. Det kan vara för att träna upp styrkan i vissa leder, alternera en övning så att muskler tränas lite annorlunda, för att få hjälp i vissa delar av en övning och vid rehabträning.

Att använda band är dessutom ett bra sätt att lägga till lite rolig variation i din träning. När det gäller att lägga till bandövningar i ditt program bör du börja med grundläggande rörelser som tränar flera muskelgrupper. Dessa övningar kallas sammansatta övningar och de gör att du kan använda mer vikt och generera mer kraft än isoleringsövningar.

Några exempel är knäböj, armhävningar och chins. I dessa tre övningar, och många fler, så kan elastiska band i olika tjocklek och längd användas antingen som hjälp eller för att lägga till ett annorlunda motstånd. Till exempel så kan ett kortare träningsband som placeras runt armbågarna när man ska göra armhävningar, hjälpa till att lättare komma upp igen till utsträckta armar.

Vilken typ av träningsband behöver du?

Du kan få ut mycket mer av dina träningsband om du varierar med olika typer av band. Det finns olika styrkor i motstånden, olika längd och de med handtag. Om du är osäker, så sök gärna på nätet efter inspiration på övningar och användningsområden. Det finns ett stort antal övningar enbart med hjälp av kroppsvikt och gummiband man kan göra.

En av de bästa sakerna med träningsband är att de flesta redan har utrustningen de behöver hemma, i garaget eller i ett skåp. Allt du behöver göra är att hitta ett fritt utrymme där de kan fästas vid ett föremål som en dörr eller stolpe. Genom att fästa gummiband i en dörr, ett tungt bord eller liknande så kan man utföra många övningar som påminner om de som utförs på gymanläggningar.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Hey Media Partner

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in