Världen | Alarmerande hög efterfrågan på hotade vilda djur

By on 2 januari, 2016

”Ja gärna, det är snyggt.” Så svarar en andel motsvarande nästan en halv miljard människor i fem länder på frågan om de kan tänka sig att ha elfenben hemma. Resultatet kommer från en färsk internationell undersökning från Världsnaturfonden WWF som jämför attityder och beteenden kring hotade vilda djur.

Undersökningen som jämför attityder och beteenden i USA, Storbritannien, Kina, Sverige och Sydafrika, visar att alarmerande många äger, har köpt eller kan tänka sig att köpa delar av vilda djur.

Med tanke på att det bara finns strax över 400 000 vilda elefanter kvar i Afrika samtidigt som det pågår en omfattande tjuvjakt, är inställningen vi möter i undersökningen allvarlig, säger Allan Carlson, Afrikaexpert hos Världsnaturfonden WWF.

Och det ser inte mycket bättre ut för flera av de andra hotade vilda djuren.

Vi ser just nu en kraftigt ökad efterfrågan på delar från vilda djur i världen. Elefanter, noshörningar och tigrar dödas brutalt och ger internationella kriminella nätverk snabba pengar till liten risk, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter hos Världsnaturfonden WWF.

Vi svenskar är inte heller oskyldiga; 15 procent kan tänka sig att köpa föremål tillverkade av elfenben och 10 procent har redan sådana hemma, visar undersökningen.

Än mer oroande är att över en tredjedel av de svarande i USA och Kina är positiva till att ha föremål av elfenben hemma, och att en femtedel i Kina redan äger föremål av elfenben. En av fyra uppger att de har köpt elfenben, noshörningshorn eller delar från tiger på en turistresa.

Samtidigt blir så många som mellan 70 och 95 procent känslomässigt berörda av att djur som till exempel tigrar och noshörningar hotas av utrotning. I alla fem länderna oroar man sig mest för miljöförstöring, terrorism, klimatförändringar och utrotning av hotade djurarter – detta framför ekonomisk kris, krig och hög arbetslöshet. Ändå fortsätter många att vara en del av problemet.

Även om Sverige är en liten marknad har vi ett lika stort ansvar att inte köpa produkter av vilda djur. Det är olagligt att ta in produkterna till Sverige utan tillstånd, med böter och fängelse på straffskalan, och det bör svenska folket vara informerade om, säger Mats Forslund.

Läs mer om vad vi anser att Sverige bör göra mot den illegala handeln i en debattartikel på DN Debatt.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login