Världen | Albert Woodfox frisläppt på sin 69 årsdag efter 43 år i Isoleringscell

By on 20 februari, 2016

Albert Woodfox släpptes igår fredag på sin 69 årsdag fri från fängelset i Louisiana, efter 43 år i isoleringscell för ett mord han alltid har förnekat och hävdat sin oskuld tillDet var en bitterljuv födelsedagspresent: Hans fångenskap har starkt kritiserats som tortyr, och den har berövat honom all meningsfull mänsklig kontakt för mer än fyra decennier.

I ett uttalande från hans advokater, tänker Woodfox använda sin nyfunna frihet att driva kampanj mot användandet av isoleringsceller, som idag plågar över 80.000 amerikanska fångar. ”Jag kan nu rikta alla mina ansträngningar att få slut på den barbariska användningen av isoleringscell och kommer att fortsätta mitt arbete i denna fråga här i den fria världen.”

Amnesty International USA, som länge kämpat för hans frigivning, sade att ”ingenting kommer att reparera det grymma, omänskliga och förnedrande nyttjande av isoleringscell som delstaten Louisiana åsamkat honom. Men denna senkomna rättvisa är något han har sökt efter mer än halva sitt liv. ” Albert har inte bara nekats rättvisa han har också utsatts för den dagliga skräcken att sitta helt isolerad. Ingenting kan ersätta alla de år han förlorat, men nu måste han få någon form av ersättning och den rehabilitering han behöver. Albert Woodfox har under 43 år tillbringat 23 av dygnets 24 timmar isolerad i en liten cell, utan varken möjlighet till meningsfull sysselsättning eller mänsklig kontakt.

Domen mot Alberg Woodfox har ogiltigförklarats tre gånger, senast 2013. Varje gång har delstaten överklagat och Woodfox har blivit kvar i fängelset. Det är en glädjens dag vi idag kan läsa att Albert Woodfox äntligen har frisläppts.

Artisten Meja läste om Albert Woodfox i Amnesty Internationals tidning och blev djupt berörd av orättvisan i hans fall. På julafton 2013 satte sig Meja för att skriva ett brev till honom. Hans svar inspirerade henne att skriva låten ”Yellow Ribbon”. På frimärkena på Alberts brevsvar stod det ”Liberty and Justice Forever” (Frihet och rättvisa för alltid). Det blev öppningsfrasen i låten.

”När jag såg fotot på Albert Woodfox. Sittandes i bilen utan handfängsel. DÅ landade det.. Denna gång är det SANT. Albert Woodfox är en fri man… efter över 43 år i isolering. Jag dansar, gråter, skrattar..tänk…vilken seger för mänskligheten.Rättvisan segrar. Sanningen likaså. Jag är stolt över den kraft som alla runt hela klotet samlat för att få honom fri. Jag säger som Patti Smith. ”People have the power” – Meja

Låten släpptes i samarbete med Amnesty International som under många år drivit en kampanj för rättvisa för Albert Woodfox och mot det omänskliga användandet av isoleringsceller i USA

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login