Världen | “Barheidas barn” – Ny bok i unikt bokprojekt som skildrar Tanzanias utveckling

Av på 18 mars, 2015

Under 45 år har författaren och dokumentärfilmaren Stig Holmqvist följt utvecklingen i Tanzania.

Ett land som inför höstens val 2015 står inför stora utmaningar. Genom en enskild familjs historia har Holmqvist i tre tidigare böcker skildrat de förändringar som landet genomgått. I sin nya bok Barheidas barn berättar han nu om hur patriarken Barheidas barn och barnbarn lämnar det traditionella livet som boskapsskötare och försöker anpassa sig till ett Tanzania i snabb förändring.

Bokprojektet är unikt eftersom det spänner över så lång tid. Holmqvist blandar då och nu, personligt och allmänt, mikro- och makronivå. Här finns smärta och glädje, kvinnomakt och manlig tradition, politik och utveckling. För Barheidas fjärde hustru (tillsammans med Aud Talle) var han Augustprisnominerad.

STIG HOLMQVIST
Stig Holmqvist är filmare och författare. Han är välkänd för sina dokumentärfilmer från olika håll i världen, bl. a. TV-serien Sex av sex miljarder, långfilmen Din plats på jorden och Blommorna i lägrets skugga från världens största flyktingläger, Dadaab, i Kenya. Hans förra bok På väg till presidenten berättar om drygt 40 års resande i Afrika.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in