Världen | Brexit hotar svensk exportsuccé

By on 3 juli, 2016

Brexit hotar svensk exportsuccé – en femtedel av all exporterad cider går till Storbritannien.

Exporten av alkoholhaltiga drycker har ökat kraftigt till Storbritannien under de senaste åren. En stor andel av livsmedelsprodukterna som britterna importerar från Sverige dricker de upp. För en av Sveriges verkliga exportraketer, cidern, utgör den brittiska marknaden hela 18 procent.

Den totala livsmedelsexporten av svenska produkter var cirka 70 miljarder kronor under 2015.

Absolut vodka har länge varit stjärnan på den svenska livsmedelsexporthimlen, men även öl och framförallt svensk cider har rönt stora framgångar under senare år. Det är därför inte så förvånande att det framförallt är den svenska dryckesbranschen som kommer påverkas av Brexit. Under 2015 exporterade Sverige alkoholhaltiga drycker till Storbritannien för sammanlagt 1,2 miljarder kronor.

Även alkoholfria drycker slår sig in på topplistan över varor som Sverige exporterar till Storbritannien. Andra svenska storsäljare är svensk fisk. Under 2015 mottog Storbritannien 12 procent av Sveriges totala fiskexport. Vi hittar också mejeriprodukter och choklad på topplistan.

Sammantaget skulle förändrade handelsvillkor mellan Sverige och Storbritannien kunna få stora ekonomiska konsekvenser och redan nu drabbar försvagningen av det brittiska pundet svenska livsmedelsprocenter.

Topplistan över svensk livsmedelsexport till Storbritannien:

  1. Fisk
  2. Alkoholhaltiga drycker
  3. Varor av spannmål m.m.
  4. Mjölk och grädde
  5. Alkoholfria drycker
  6. Choklad och chokladvaror

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login