Världen | Förstörda flygplatser försvårar humanitära insatser i Jemen

Av på 9 maj, 2015

Läkare Utan Gränser och Internationella Rödakorskommittén (ICRC) är mycket oroade över förstörelsen som orsakats av den saudi-ledda koalitionens attacker mot flygplatserna i Sanaa och Hodeida. Skadorna försvårar det humanitära arbetet enormt, eftersom både materiel och personal hindras från att komma in i landet som är i stort behov av hjälp.

Jemen är nästan fullständigt beroende av att importera livsmedel och läkemedel just nu, särskilt mediciner mot kroniska sjukdomar. Sanaas flygplats är landets livlina och central för kunna bistå landet med humanitära insatser, säger Cedric Schweizer från ICRC som är ansvarig för de runt 250 medarbetare i Jemen. Dessutom har importrestriktionerna som införts av koalitionen de senaste sex veckorna lett till stor brist på bränsle. Detta gör livet för många i Jemen outhärdligt och förvärrar människornas lidande enormt.

Transportmöjligheterna i Jemen är väldigt begränsade, eftersom attackerna har påverkat infrastrukturen såsom flygplatser, hamnar, broar och vägar. Detta har lett till att civilbefolkningen lider och att den humanitära situationen är väldigt problematisk. Olika väpnade grupper har inrättat vägspärrar, vilket leder till att leveranser av medicinsk utrustning till sjukhus stoppas och att patienter och inte har tillgång till sjukvård.

Den pågående konflikten har orsakat svåra problem för befolkningen i hela landet, säger Marie Elisabeth Ingres, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Jemen. Förstörelsen av landningsbanan i Sanaa har lett till att ännu fler liv står på spel. Vi kan inte längre titta på hur barn dör i onödan.

Läkare Utan Gränser och Internationella Rödakorskommittén kräver att förstörandet av livsviktig civil infrastruktur stoppas. Luftfartsmyndigheten i Jemen måste få möjlighet att reparera skadorna på flygplatserna för att humanitära leveranser så snart som möjligt ska nå människorna i Jemen igen.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in