Världen – Lagförslag friar förövare som haft sex med minderårig

By on 20 november, 2016
Kvinnor i Turkiet protesterar mot det nya lagförslaget.

På tisdag väntas det turkiska parlamentet anta en lag som friar förövare som haft sex med minderårig – om gärningsmannen gifter sig med offret. Lagförslaget har väckt protester i Turkiet, inte minst bland barn- och kvinnorättsorganisationer. ”Det nya lagförslaget raderar alla de framgångar vi nått i barnrätt i vårt land”, säger Sabit Aktaş, en känd advokat vid advokatsamfundet i Ankara till Feministiskt perspektiv. Kurdo Baksi rapporterar.

Vid midnatt i torsdags lade majoritetspartiet Rättvise- och utvecklingspartiet AKP en motion om att våldtäktsmän som haft sex med en minderårig slipper straff om de gifter sig med det minderåriga offret. Lagförslaget, som förberetts i justitieutskottet utan insyn från barn- och kvinnoorganisationer, har väckt starka reaktioner i Turkiet. Överallt i Turkiet protesterar människor mot lagförslaget med slagord som ”Ingen amnesti för våldtäkter!”. Om den nya lagen införs lämnar uppemot 4 000 redan dömda våldtäktsmän fängelserna, enligt kritikerna.

Vi accepterar ingen lagstiftning som tillåter våldtäkter mot barn och kvinnor, skriver 83 kvinnoorganisationer i ett upprop i nättidningen Bianet.

Det nya lagförslagets syfte är att införa barnäktenskap och legitimera sexuellt våld mot barn ner till tolvårsålder, skriver de vidare.

Sabit Aktaş, en känd advokat vid advokatsamfundet i Ankara, har i många år arbetat mot sexuellt utnyttjade barn. Han är oerhört ledsen och besviken när Feministisk perspektiv når honom.

Som en advokat som i många år frivilligt arbetat för barnens rättigheter konstaterar jag att det nya lagförslaget raderar alla de framgångar vi nått i barnrätt i vårt land. Jag känner en oerhörd sorg eftersom jag så många gånger mött alla de barn som blivit offer för sexuellt utnyttjande och i deras oskyldiga ögon sett den fruktansvärda smärta och sorg som de bär i sina kroppar. Lagförslaget om sexuellt utnyttjande av barn har inga goda syften som det påstås från lagförslagställarna, säger Sabit Aktaş och förklarar varför även våldtäktsmän som dömdes efter den 16 november 2016 kan komma att befrias om lagförslaget träder i kraft:

Lagförslaget kommer implementeras stegvis. Nu gäller det fram till ett visst datum. Sedan kommer lagförslagställaren hävda likhetsprincipen och överklaga det till Författningsdomstolen som, just på grund av likhetsprincipen, inte kan göra något annat än att besluta om en tidlös lag för sexuellt utnyttjande av barn, anser Aktaş.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login