Världen – Nigeria: Systematisk tortyr utförd av polis

By on 22 september, 2016

En polisenhet i Nigeria som ska bekämpa våldsamma brott har poliser som systematiskt använt sig av tortyr och utpressning mot fångar som ett sätt att få fram bekännelser och för att kunna ta mutor. Det här framkommer i en ny rapport från Amnesty International.

I rapporten ”Nigeria: You have signed your death warrant” berättar tidigare häktade hur de blivit utsatta för fruktansvärda tortyrmetoder som att hängas upp, utsättas för svält, misshandlas och skenavrättas, och att det är korrupta poliser inom den fruktade Special Anti-Robbery Squad (SARS) som gjort detta.

En polisstyrka som finns till för att skydda människor har istället blivit en fara för samhället. De kan tortera sina offer under total straffrihet samtidigt som de skapar ett hemskt klimat av fruktan och korruption. Vår research har visat på ett mönster av grymma människorättskränkningar där offer grips och torteras tills de antingen erkänner eller tills dess att de erbjuder sig att betala en muta för att bli frisläppta, säger Damian Ugwu, researcher på Amnesty Nigeria.

Amnesty International har både fått rapporter från advokater, människorättsförsvarare och journalister samt samlat egna vittnesmål som handlar om att en del poliser inom SARS regelbundet begär mutor och/eller stjäl från misstänkta och deras familjer eller utsätter dem för utpressning.

Majoriteten av de som utsatts för tortyr är fattiga och har inte möjlighet att anlita advokater. I en del fall när häktade inte har kunnat betala mutor har de istället torterats ännu mer.

Tortyr utförd av polis utgör en smutsfläck i den nigerianska samhället och måste följas av tydliga order till polisen om att inte under några omständigheter använda sig av tortyr eller annan kränkande behandling mot häktade. Det finns också ett akut behov av tydliga lagar som säkerställer att all tortyr är brott enligt nigeriansk straffrätt. Alla offer har rätt till skadestånd och steg måste tas för att säkerställa att ingen kan tjäna på att begå övergrepp mot häktade personer, säger Damian Ugwu.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login