Världen |”Sjuttio procent av köparna använder våld”

By on 24 oktober, 2015

På Kuba existerar ingen sexindustri i ordets rätta mening. Det finns inga strippklubbar, bordeller eller någon utvecklad hallickverksamhet. Men sedan Sovjets fall finns åter prostitution på ön. Kajsa Ekis Ekman var nyligen där och träffade två kvinnor i prostitution som berättar om könshandelns utveckling och om livet som transperson före och efter att Mariela Castro Espín startade Kubas centrum för sexualupplysning, CENESEX.

Hur går den till, prostitutionen i Havanna?
Vi går till en gata där de flesta transkvinnor står. De ”biologiska” kvinnorna står inte där, de har andra gator. Köparna kommer, och så går vi in på en bakgård, eller i en övergiven ruin, eller till en bil, det kan också vara ett hotell men de flesta har inte så mycket pengar. Fem cuc betalar de för en komplett service.

FEM? Det är ingenting! Femtio svenska kronor!

Yaneli de la Cruz suckar och skakar på huvudet.
De vill inte betala mer. Faktum är att turisterna är snålare än kubanerna. Turisterna, ”los yumas”, vet att här finns billigt sex. Det är samma för de ”biologiska” tjejerna. Fula tjejer får så lite som tre cuc.

Jiolette Rodriguez fyller i:
Nittio procent av transkvinnorna här säljer sig. Vi gör det för pengarna. Jag njuter inte av det. Det är svårt att få jobb, transpersoner blir fortfarande diskriminerade. CENESEX har gjort ett bra jobb, det är mycket bättre här än i andra länder i Karibien, men antidiskrimineringslagen omfattar ännu inte sexuell identitet, bara sexuell läggning. Så på många jobb kräver de att vi klär oss som män.

Blir ni utsatta för mycket våld?
Ja. Jag skulle säga att 70 procent av köparna använder våld. Det är paradoxalt, för de vill synda, många är gifta heteromän, men efter akten skäms de och då vill de straffa mig för att de syndat. Då slår de en och vill ha tillbaka pengarna, och tar också mina egna pengar, säger Yaneli de la Cruz.

Nej, jag skulle inte säga att det är så många som 70 procent. Man hör varje dag om någon prostituerad som blivit misshandlad men det är mycket rykten också. Fast det finns killgäng som kastar stenar på oss och sliter av oss perukerna, tilläger Jiolette Rodriguez.

Världen | Havanna
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login