Världen – Stor oro kring aborträtten och HBTQ-frågor med USA:s nye president

Av på 10 november, 2016

Valet av Donald Trump kommer att kunna få stora konsekvenser för människors rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet, inte minst för kvinnor och hbt-personer. Det är svårbedömt vad Trump verkligen vill genomföra, men vi ser med oro på hur aborträtten och hbt-personers rättigheter kan komma att påverkas, både i USA och globalt.

Abortfrågan är kontroversiell i USA och under valrörelsen hotade Trump med att personer som genomgår en abort ska straffas. Dessutom har han valt en mycket konservativ vicepresident, Mike Pence, som arbetat aktivt mot abort och hbt-rättigheter.

– För ett tag sedan var jag på besök vid abortkliniker mitt på Manhattan i New York, berättar Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU.

Det stod femton personer utanför abortkliniken för att försöka övertyga personer på väg in att ändra sitt beslut. Vår amerikanska systerorganisation Planned Parenthood har volontärer utanför sina kliniker som hjälper personer in på kliniken för att de ska slippa verbala påhopp och glåpord. Att arbeta på en abortklinik i USA är förenat med fara och personal vill sällan visa upp sig på bild för rädsla av påhopp och det är inte ovanligt att abortmotståndare förföljer personal. För ett år sedan sköts både personal och patienter ihjäl på en av Planned Parenthoods kliniker.

Abort är lagligt i USA, men det finns vägar att i praktiken inskränka rättigheten. På delstatsnivå är närmare 300 lagförslag antagits med syftet att försvåra för abortvård, t ex en obligatorisk väntetid mellan undersökning och ingrepp, vilket blir ett problem för kvinnor med långa avstånd till närmaste klinik. Högsta domstolen har en viktig roll i inskränkningarna i aborträtten och Trump kommer nu att kunna utse en domare på den vakanta plats som finns sedan årets början.

– Vi kommer att stötta våra systerorganisationer Planned Parenthood i kampen för mänskliga rättigheter, fortsätter Kristina Ljungros.

Sedan Ronald Reagan så har republikanska presidenter använt den s k Global gag rule, som innebär att USA stoppar allt bistånd till organisationer som arbetar med eller informerar om aborter, även i de länder där abort är lagligt.

– Många organisationer som arbetat med hiv och preventivmedel i utvecklingsländer har varit tvungna att lägga ner sin verksamhet, förklarar Kristina Ljungros,

-Det betyder att miljontals kvinnor inte får tillgång till kunskap och service som de behöver. Det har tidigare lett till att ett oräkneligt antal kvinnor har dött som en följd av politiken. Så även om vi inte vet exakt hur politiken kommer att utformas så är en sak säker- det kommer inte att innebära att fler människor får rätt att fatta beslut om sina egna kroppar.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in