Världen | Svenska glasögon ger utbildning och jobb i Afrika

Av på 17 februari, 2015

Bättre utsikter för barn och vuxna i Tanzania efter rekordstor insamlingskampanj.

För en vecka sedan kom Specsavers team med optiker och optikerassistenter hem från den lilla byn Bagamoyo utanför femmiljonerstaden Dar es Salaam i Tanzania. Under en vecka genomfördes runt 1200 syntester och drygt 1000 par glasögon delades ut till barn och vuxna som inte själva har möjlighet att besöka en optiker eller köpa glasögon. Glasögonen är skänkta av svenska konsumenter, som får meddelande med bild och information om mottagaren. Denna återkoppling gör projektet helt unikt i den svenska detaljhandeln.

Ett team bestående av nio personer inklusive optiker, optikerassistenter, projektledare och ambassadörer från hela Sverige arbetade sida vid sida med ett lokalt team i Bagamoyo.

– Behovet är stort. Många som vi mötte kunde inte studera eller arbeta på grund av att deras syn var för dålig. Det känns oerhört bra att kunna göra något konkret på plats för så många människor, berättar Sophia Jarjue Nylén, som till vardags är optikerassistent på Specsavers i Partille.

Specsavers projekt ”Ge syn” bygger på att samla in och återanvända glasögon som inte längre används och på så sätt ge de ursprungliga konsumenterna möjlighet att hjälpa till. Insamlingskampanjen genomfördes under hösten 2014 i alla Specsavers 111 butiker.

Vi möttes av ett oerhört stort engagemang. Det är tydligt att svenskarna vill hjälpa till och många är väldigt tacksamma över att kunna ge sina avlagda glasögon till de som verkligen behöver dem. Många företag genomför olika typer av CSR-projekt och för oss på Specsavers är det viktigt att göra något genuint nära vår egen verksamhet och som gör stor skillnad för många människor, berättar Claudia Nilsson, projektansvarig och PR-chef.

Mer om Specsavers CSR-projekt
Projektet genomfördes för andra året i rad. Insamlingskampanjen varade mellan den 8 september och den 9 november i Specsavers samtliga 111 butiker.

Optikerna Christer Lundius och Therese Persson samt optikerassistenterna Therese Åström och Sophia Jarjue Nylén åkte tillsammans med bland annat projektledare, Menfa Baris som är vinnare i tävlingen Årets Glasögonbärare och ambassadören Lotta Gray, till Dar es Salaam i Tanzania för att under fem dagar dela ut glasögon till behövande.

En av dagarna tillbringades i SOS barnbyn i Dar es Salaam. Där gjorde teamet syntester och delade ut glasögon till barnen i byn, barnbymammorna och familjerna i de familjestärkande programmen, som finns till för att stärka befintliga familjer och förebygga att barn överges eller blir föräldralösa.

I Dar es Salaam bor fem miljoner invånare men staden har bara runt 20 optiker. Ett par glasögon kostar i snitt 600 kronor, samtidigt som 40 procent av invånarna i Tanzania lever på mindre än 1 dollar om dagen.

Tillsammans med ett lokalt team genomfördes runt 1200 syntester och drygt 1000 par glasögon delades ut. När bågarna matchats med en ny mottagare får givaren i Sverige ett SMS eller mail med namn och bild på mottagaren. Alla mottagare läggs upp med bild och information på hemsidan www.tanzania.specsavers.se.

De glasögon som inte matchades med en mottagare under resan lämnades kvar i Tanzania och kommer att delas ut till behövande vid ett senare tillfälle, antingen av det lokala teamet där bland annat två ögonläkare ingår eller av Specsavers själva.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in