Världen | Svenska innovation Air Smart Spirometer testas i Malaysia

Av på 29 december, 2015

Tillsammans med läkemedelsföretaget Novartis och sjukhuset Selayang norr om Kuala Lumpur, Malaysia, genomfördes under tre dagar ett screening program för att hitta personer med odiagnostiserad KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).

Den första feedbacken från läkare och patienter har varit mycket positiv, säger Daniel Taub, VD för Pond Healthcare Innovation. Dom uppskattar enkelheten och det låga priset på vår produkt. Dessa två faktorer gör det möjligt att starta fler program som dessa för att hitta patienter som ännu inte fått sin diagnos.

Air Smart Spirometer kopplas till hörlursingången på en iPhone. En app guidar användaren genom testet och visar resultatet. Produkten är CE-certifierad och används på samma sätt som de betydligt dyrare system som finns på vårdcentraler och sjukhus.

Den här mobila applikationen, som är både lättanvänd och billig, har potential att göra stor skillnad för vården och patienterna över hela världen, säger överläkare Martin Anderson.

Air Smart Spirometer finnas också tillgänglig för privatpersoner via AppStore. Ett startpaket där både appen och mätinstrumentet ingår kostar ca 300 kronor.

KOL är en sjukdom som drabbar enormt många patienter över hela världen, och genom vårt partnerskap med Novartis har vi nu möjlighet att hjälpa många av dem att få rätt diagnos, säger Daniel Taub.

Fakta om KOL

  • Var tjugonde svensk, eller minst en halv miljon personer, lever med KOL.
  • Bara var femte har fått diagnos. Det innebär att minst 400 000 invånare i Sverige lever med KOL utan att veta om det.
  • Årligen dör över 2 500 personer av KOL i Sverige, och antalet ökar.
  • Tidig diagnos kan bromsa sjukdomsförloppet och minska dödligheten.

Världen
Örebronyheter

Källa: Hjärt- och Lungfonden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in