Världen: Trakasserierna mot homosexuella män i Tjetjenien måste upphöra

By on 1 juni, 2017

Fredagen den 2 juni kl 12 kommer Amnesty Sverige tillsammans med bland andra RFSL och All Out att manifestera utanför Rysslands ambassad på Gjörwellsgatan i Stockholm för att uppmärksamma de övergrepp i Tjetjenien som begåtts mot män som antas att vara homosexuella.

Över hundra män rapporteras ha förts bort och torterats, och vissa har även dödats, på grund av sin sexuella läggning. Detta avslöjades först av den ryska tidningen Novaya Gazeta och har sedan bekräftats av Amnesty International och andra människorättsorganisationer.

De här övergreppen har begåtts mot män för att de antagits vara homosexuella. Varje land har en skyldighet att skydda alla landets invånare mot hatbrott och diskriminering, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors.

Amnesty kommer göra en symbolisk överlämning av de över 650 000 underskrifter som organisationen samlat in globalt samt de över 150 000 underskrifter som den internationella HBTQ-organisationen All Out har samlat in. Samma dag, samt under nästa vecka, sker liknande manifestationer runtom i världen av andra Amnestysektioner utanför ryska ambassader – allt i syfte att skapa ett tryck på Ryssland att agera. Exempel på länder där aktioner äger rum är Belgien, Kanada, Finland, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien, Ukraina och Storbritannien.

Amnesty kräver att de påstådda övergreppen utreds omedelbart, att de ansvariga ställs inför rätta samt att alla människor som löper risk att utsättas för hatbrott och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet bereds trygghet och säkerhet.

Varken ryska eller tjetjenska myndigheter har tagit sitt ansvar för att sätta stopp för de här fruktansvärda övergreppen. Tjetjenska högt uppsatta politiker har tvärtom bemött information om attackerna med att förneka att det finns homosexuella personer i delrepubliken. Samtidigt har hot och trakasserier också drabbat Novaya Gazetas journalister för deras rapportering om händelserna, säger Anna Lindenfors.

Under manifestationen kommer det bland annat ske en flashmob och det kommer också vara flera personer som håller tal. Förutom Anna Lindenfors kommer även Louise Bergetoft från Queer Amnesty Stockholm att tala. Andra talare är Matt Beard, generalsekreterare All Out, Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, samt samt Oleg Ivanov från RFSL.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login