- ”Ligger i sängen” av Leia
- Input Pop-up debuterar i Örebro
- Här pitchar studenterna för investerare
- Så här renas regnvatten från Östra Bangatan mitt i stan
- Ansök om Karlskoga kultur- och fritidsnämndens stipendium
- Föreläsningar och guidade turer under Bergslagens historiedagar
- Skrivartävling för unga utformad med unga
- Den 19 september byter hälso- och sjukvården journalsystem
- Socialförvaltningen tilldelas 12 miljoner kronor
- Tråkig avslutning för Marcus Ericsson
Världen | Två märkliga fågelarter ”upptäckta” på tropiska öar
En egendomlig ”trädpiplärka” och en lika besynnerlig ”skogsärla” som förekommer på öar i Indonesien respektive Västafrika har ”upptäckts” med hjälp av genetiska metoder av en svensk-dansk forskargrupp i en studie ledd av Per Alström från SLU. Arterna har länge förbryllat forskarvärlden, men nu har de fått sin korrekta och helt oväntade plats i fåglarnas släktträd.
Resultaten publiceras i dag i tidskriften Royal Society Open Science, av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala universitet, Naturhistoriska riksmuseet och Köpenhamns universitet.
”Trädpiplärkan”, som egentligen heter madanga (Madanga ruficollis), finns bara på den lilla ön Buru i Indonesien och har tidigare ansetts höra hemma i en fågelfamilj som heter glasögonfåglar. Men de genetiska analyserna, som har utförts på två av de fyra kända museiexemplaren i världen, som insamlades på 1920-talet, avslöjar att den istället är en piplärka, nära släkt med vår svenska trädpiplärka. Detta är synnerligen anmärkningsvärt med tanke på att den i fjäderdräkten inte påminner om någon av världens drygt 40 piplärksarter, och att den så vitt känt tillbringar all sin tid i träd, där den klättrar omkring på grenar och stammar likt en nötväcka, medan alla andra piplärkor, inklusive vår svenska trädpiplärka, endast födosöker på marken.
Den likaledes dåligt kända ”skogsärlan”, sãotoméärla (Amaurocichla bocagii), finns endast på ön São Tomé i Guineabukten utanför Västafrika. Dess härstamning har länge varit omtvistad, men enligt den nya genetiska studien som baseras på analys av två av världens fem kända museiexemplar, insamlade i slutet av 1800-talet, är den en ärla, nära släkt med två av de afrikanska ärlearterna. Detta är mycket uppseendeväckande, eftersom den vare sig i kroppsform eller fjäderdräkt liknar någon annan ärla, och eftersom den till skillnad från alla andra ärlor förekommer i tät skog, där den födosöker både på marken och i träd.
Den dramatiska förändringen i utseende som dessa båda arter har genomgått har sannolikt utlösts av att deras respektive förfäder bosatt sig på trädklädda öar, där de anpassat sig till de helt nya levnadsförhållanden som rått där. För madangans del uppskattas detta ha skett för ca 4 miljoner år sedan, medan det för sãotoméärlans del beräknas ha inträffat för ca 3,3 miljoner år sedan.
– Det här är en av de mest spännande upptäckter jag har varit inblandad i, säger Per Alström. Dessa båda fåglar skulle kunna ses som exempel på hur alla stora evolutionära förändringar börjar med förhållandevis små steg, såsom t.ex. byte av livsmiljö, vilket i sin tur leder till förändring av olika egenskaper.
I studierna har forskarna jämfört arvsmassa från alla arter som dessa fåglar rimligen skulle kunna vara släkt med. Därtill har de gjort motsvarande morfologiska jämförelser, dvs. mätningar av vingar, stjärtfjädrar, näbbar etc. Ingen av forskarna i gruppen har i dagsläget sett levande exemplar av de två arterna.
– Jag hoppas verkligen få möjlighet att bedriva fältstudier framöver, säger Per Alström. Vi vet väldigt lite om dessa arter idag.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Kraftig räntesmäll väntar landets bostadsrättsföreningar
Sveriges bostadsrättsföreningar har lån på 20 miljarder kronor med låg...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
Cyklist påkörd av bil rondell
Polisen är på plats vid en trafikolycka på Aspholmen i...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
Liseberg lanserar barnvänlig “skräckattraktion”
Den 4 oktober öppnar årets Halloweensäsong på Liseberg och där...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
”Ligger i sängen” av Leia
Ligger i sängen Fönstret på glänt Lyssnar på regnet Lyssnar...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
Stärkt stöd till personer med funktionsnedsättning
Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, är...
- Posted september 17, 2024
- 0
-
Stärkt samarbete mellan Sverige och Finland
I samband med det gemensamma regeringsmötet mellan Sverige och Finland...
- Posted september 17, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login