Världsrekord för IKEA-möbel

By on 20 november, 2021

Nyligen såldes IKEA-fåtöljen ”Cavelli” på auktion för rekordpriset 151 000 kronor (185 kronor inklusive provision). Fåtöljen såldes hos Stadsauktion Sundsvall på Auctionets höstkvalitetsauktion. Förhandsintresset var enormt och det stod tidigt klart att ett rekord låg i luften.

Efter intensiv budgivning med ett stort antal intressenter från hela världen kunde vi konstatera att ett nytt världsrekord för en IKEA-möbel uppnåtts.

”Cavelli” formgavs 1958 av Bengt Ruda och tillverkades bara i en handfull exemplar då den endast var i produktion under en mycket kort tid.

”Modellen är en milstolpe i IKEAS kollektion och eftersom den i princip varit omöjligt att hitta har den kommit att bli något av en helig graal hos designintresserade”, säger Auctionets designexpert Andreas Siesing som en kommentar till slutpriset.

”Cavelli har dessutom ett stort symbolvärde då formgivaren Bengt Ruda värvades från NK till IKEAs nystartade ritkontor som ett första viktigt steg i att i större utsträckning designa möbler snarare än att bara sälja dem” säger Andreas. ”Den förkroppsligar också övergången från prisbilligt varuhus till aktör med ambitionen att möblera, inreda och vara med om att forma det svenska folkhemmet. Vi hoppas att dessa priser ska ge ringar på vattnet och att fler ovanliga IKEA-möbler ska komma ut på marknaden” avslutar Andreas.

”Vi följde budgivningen med stor spänning och var naturligtvis mycket nöjda över att den såldes till ett rekordpris” säger Anders Melin, VD Stadsauktion Sundsvall.

”Vi är glada för både köparens och säljarens skull” fortsätter Anders.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Auctionet

You must be logged in to post a comment Login