Varsel om konflikt avblåst

Av på 14 januari, 2021
Arkivbild.

Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och två nya kollektivavtal kommer att tecknas med Almega Vårdföretagen för privatanställda inom vård och omsorg, samt äldreomsorg. Avtalen innehåller lönehöjningar för alla medlemmar i nivå med märket och en särskild satsning på yrkesutbildade.

Den 5 januari varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna strandat kring den särskilda satsningen på yrkesutbildade. Idag accepterar Kommunal medlarnas bud och varslet är avblåst.

– Kommunal varslade för att avtalen med de privata vårdföretagen ska vara likvärdiga med de avtal vi har med alla övriga arbetsgivare inom vård och omsorg. Kommunal kunde omöjligt acceptera Vårdföretagens krav att den extra lönesatsningen på yrkesutbildade skulle betalas med villkorsförsämringar för alla anställda. Förhoppningsvis ser nu också de privata vårdföretagen att dörren där man konkurrerar med lägre löner eller sämre villkor är stängd, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

– Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar. Men det har varit en tuff resa och jag beklagar att vi återigen tvingades varsla om konflikt för att vårdjättarna skulle förstå vikten av att prioritera sin egen personal, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Avtalen gäller 29 månader och berör cirka 55 000 anställda.
– Det är ett viktigt resultat för medlemmarna i Kommunal vi förhandlat fram. Inte minst att en satsning på yrkesutbildade som är viktigt för att öka statusen på dessa viktiga jobb. Men det är också ett resultat som stärker konkurrensneutraliteten mellan driftsformerna inom vård och omsorg vilket långsiktigt är viktigt för alla medlemmar i Kommunal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Avtalen i korthet:
Det nya avtalen innebär att löneökningar i nivåer med normeringen inklusive en satsning på yrkesutbildade. Avtalet gäller från den 1 januari 2021 och 29 månader framåt. Kommunal har fått igenom villkorsförbättringar och även lyckats att stoppa flera villkorsförsämringar som motparten ville skriva in i avtalet. Mer information om avtalen finns på kommunal.se

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kommunal

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in