Vart tionde husdjur följer med på nyårsfesten

Av på 28 december, 2016

Många husdjur är eller blir rädda för smällare och raketer på nyårsafton. Höga ljud och starka ljus kan vara extra läskiga för de som lämnas hemma ensamma när det nya året firas in. En färsk undersökning från försäkringsbolaget If visar att var tionde fyrbent får följa med på nyårsfesten.

Den som bjuder in till fest på nyår får räkna med att gäster tar med sig fler än sin respektive – en ny undersökning från If visar nämligen att var tionde husdjur får följa med när ägaren är bortbjuden.

– Hundar, katter, marsvin och andra husdjur kan bli väldigt skrämda på nyårsnatten. För många är det värsta dagen på året. Tydligen är det flera som har hittat lösningen att ta med sig djuret till festen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Det absolut vanligaste svaret i undersökningen är att ägarna stannar hemma själva och håller husdjuret sällskap. Näst vanligast är att låta djuret vara ensamt hemma. En del väljer att lämna husdjuret hos släkt och vänner eller på djurhotell.

– Det viktigaste är att djuret hålls inomhus inför och under tolvslaget, helst i sällskap med människor som det är bekant med. Raketer och kraftiga smällar kan skrämma det rejält och leda till panikkänslor och chockskador som är svåra att återhämta sig från, säger Caroline Uliana.

Vad gör du av ditt husdjur på nyår?
Hemma med mig/oss 71%
Hemma ensam 11%
Följer med mig/oss på fest/middag 9%
Får stanna hemma hos vän/familj 4%
Djurhotell 1%
Annat 3%

Ifs tips för att minska djurets rädsla på nyårsnatten:

  • Håll djuret inomhus – rasta hunden tidigt, innan de värsta smällarna har kommit igång. Använd koppel.
  • Håll utekatter hemma dygnen före nyårsafton. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.
  • Ha djuret i ett rum där det känner sig tryggt med filtar, leksaker och sovkorg. Täck för fönstren.
  • Försök få djuret att vara upptaget med annat – bjud till exempel på extra gott foder.
  • Lugna och ge djuret trygghet om det visar rädsla.
  • Lämna inte djuret ensamt hemma för länge.

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november – 6 december 2016 har sammanlagt 3493 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. 1 639 svarade att de har husdjur i hushållet.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in