Vasaloppets nya vinnartrofé – en glasportal.

Av på 3 mars, 2013

Inför Vasaloppets vintervecka 2013 har Morakonstnären Kjell Janson tagit fram en ny vinnartrofé i sandgjutet glas.

De senaste tio åren har segrarna i Vasaloppets dam- respektive herrklass fått ta emot en halvmeter hög bronsstatyett i form av en kvinnlig respektive manlig torso. Vasaloppet skulle ha ett pris som stack ut, enligt skaparen Kjell Janson. Tankegångarna gick likadant då som nu och inför Vasaloppet 2013 har Kjell Janson tagit fram en ny vinnartrofé i sandgjutet glas.

− Min tanke var att skapa något av det som är centralt för Vasaloppet – målgången, kransen och skidorna. Vasaloppet är ett unikt arrangemang och genom att arbeta med glas istället för en traditionell pokal hoppas jag att trofén kommer att sticka ut hemma i prisskåpen, säger konstnären Kjell Janson.

Den tjugo kilo tunga glasskulpturen föreställer målportalen i Mora och är färgdekorerad med de tydliga kännetecknen från Vasaloppets historia.

− En vinnartrofé värdig världens mest kända långlopp på skidor. Kjells senaste skapelse kommer att bli en klassisk trofé och en stark symbol i hyllan hemma hos de få personer som klarar av bragden att vinna ett Vasalopp. Jag hoppas att den kan bli ett fint minne som påminner om de klassiska nio milen många år framöver, säger Anders Selling, vd Vasaloppet.

Kjell Janson, ursprungligen från Nyköping, började sin bana hos konstavdelningarna på anrika Gustavsberg och Röstrands porslinsfabrik men driver sedan åttiotalet egen keramikverkstad i Mora. I ateljén har han skapa spektakulära skulpturer i stengodslera, glas, brons och betong som genom åren synts på utställningar i bland annat Sverige, Tyskland, Spanien och Frankrike.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in