Vattenbrist drabbar Kolmårdens djurpark

Av på 16 juli, 2018

Kolmårdens djurpark genomförde en drastisk sänkning av vattenförbrukningen med över 6500 kubikmeter vatten förra året för att minska sin påverkan på omgivning och miljö. Samtidigt drabbas man hårt av den extrema torkan och från idag stoppar man tillförseln av vatten från en närliggande sjö till parkens dammar. Även tillgången på foder kan bli bekymmersam.

Torkan har inte bara effekter för lantbruken och skogens vilda djur. Det påverkar även Kolmårdens djurpark som tagit beslut om att stoppa tillförseln av sjövatten till områdets dammar.

– Djuren har fortsatt färskvatten i sina vattenkoppar att dricka. Däremot innebär stoppet att de flesta dammar, vattenfall och sjöar på området inte kommer att fyllas på alls under sommaren. Denna åtgärd har aldrig behövts göras så här tidigt under sommaren. Under 2016 kom vi ner i liknande nivåer men då var det långt in i september. Vi alla tar vatten för givet men samhället i stort måste tänka till och vara väldigt smarta i användningen av denna fantastiska resurs, säger Jimmy Persson, Hållbarhetschef på Kolmården.

Kolmården är med sina 150 hektar Nordens största djurpark och med 600 djur och 700 000 gäster årligen gör man av med stora mängder vatten. Förra året sänkte man sin vattenförbrukning med över 6500 kubikmeter, vilket motsvarar drygt 6,5 miljoner liter vatten. Minskningen har varit möjlig bland annat genom att använda vatten från en närliggande sjö till bevattning. Man har också byggt bort läckor, automatiserat handfat, minskat flöde i kranar, duschar, toaletter och infört interna uppmaningar om att tänka till vid användning av vattnet.

– Vi har alla ett ansvar att minska vår vattenförbrukning, alla vattenbesparande åtgärder vi genomför ligger helt i linje med djurparkens uppdrag att värna om djur och miljö, säger Jimmy.

Årets torka kan även bli ett bekymmer för fodertillgången. Under sommaren levereras dagligen flera ton färskt gräs till djuren från närliggande ängar. Än finns foder så det räcker men håller torkan i sig kan det däremot bli brist på hö och halm i vinter.

– Vi känner oss lugna med fodertillgången som det ser ut just nu och vi har ett fantastiskt samarbete med lantbrukare i området, men vi håller en ständig dialog försäkra oss om att vi har de mängder vi behöver, säger Jimmy.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in