Växande trend för second hand i hemmet bidrog till rekordår för Tradera

Av på 2 februari, 2020

Tradera går in i 2020 efter sitt bästa år någonsin, där en av de starkast växande kategorierna är inredning. 70-talets vindar är påtagliga. Sticklingar, rotting och lampor är alla hett eftertraktade och varumärken som Svenskt Tenn, Marimekko och Skultuna är allra populärast. Det är några av fynden i Traderas årsrapport för design- och inredningsåret 2019.

2019 var ett rekordår för Tradera, som för första gången någonsin sålde fler än 10 miljoner begagnade varor. Inredning ökade med 12 procent i försäljning och är därmed Traderas näst mest populära kategori efter kläder.

Stickling såldes för över 4000 kronor

Den hetaste inredningstrenden på Tradera är utan tvekan sticklingar. Försäljningen ökade med hela 54 procent jämfört med 2018 och nästan en kvarts miljon växter bytte ägare via Tradera under 2019. Totalt såldes sticklingar för drygt 18 miljoner kronor. Det är framförallt gröna växter som är populära, och palettblad som det vanligaste sökordet. En nykomling bland sökord på växter som trendar just nu är Philodendron. Men den dyraste sticklingen som såldes 2019 var en Monstera deliciosa variegata aurea som gick för 4 312 kr.

– Jag tror att denna gröna trend är en naturlig reaktion mot den uppkopplade och stressfyllda värld som vi lever i. Många tycker nog det känns avkopplande, tryggt och hoppfullt att pyssla om något litet och levande, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

De mest populära sökorden inom inredning är Svenskt Tenn, Marimekko och Skultuna. Stilarna som det söks mest efter är jugend och art deco, men även 70-talet kvalar in bland topp-5 sökord. Bland material ökar rotting, guld och skinn mest i popularitet. Populärast bland formgivare är Lisa Larsson, följd av Stig Lindberg och Josef Frank. Erik Jørgensens klassiska Delphisoffa toppar listan över de dyraste möblerna som såldes på Tradera under 2019 och slutpriset blev 38 500 kronor.

– 2019 blev det starkaste året någonsin på Tradera. Allt fler svenskar börjar handla second hand, vilket är glädjande, eftersom det gynnar vår miljö. Att handla cirkulärt är nyckeln till en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Tradera

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in