VD Marie Söderqvist kommenterar fackens nej till avtalsbud.

Av på 16 mars, 2013

– Facken agerar som om det vårats för svensk industri men i verkligheten är konjunkturläget fortfarande iskallt, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist i en kommentar till fackens beslut på lördagen att säga nej till budet från Opartiska ordföranden, Opo.

Till skillnad från sina motparter har Livsmedelsföretagen, i likhet med övriga arbetsgivarförbund inom industrin, valt att acceptera Opo:s bud om löneökningar på totalt 6 procent under de kommande 3 åren.

– Detta är en nivå som ligger precis vid smärtgränsen för vad företagen och den svenska ekonomin klarar av. Vi har valt att acceptera för att skapa arbetsro och stabila förutsättningar för företagen, säger förhandlingschefen Anna Nordin.

Livsmedelsföretagens medlemsföretag har ett mycket svagt år bakom sig med vikande försäljning, stigande råvarupriser, sviktande lönsamhet och en ökning av antalet varsel. Livsmedelsindustrin stod för en femtedel alla varsel inom industrin under årets första två månader. Och företagen ser få tecken på en vändning, visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturenkät.

– Facken måste börja inse hur bekymmersamt läget är, säger Marie Söderqvist.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in