Vem blir Årets fan och Årets föreningshjälte 2017

By on 4 augusti, 2017

För fjärde året i rad ger sig Unibet och Glenn Hysén ut på jakt efter Årets fan, ett initiativ som hyllar och lyfter fram alla de fans som bidrar till en positiv supporterkultur. I år uppmärksammas dessutom Årets föreningshjälte, ett pris som syftar till att hylla alla ideella krafter som i det tysta ser till att klubbar och föreningar hålls vid liv.

– Att utse Årets fan har blivit viktigare och viktigare för varje år och det är kul att supportrarna också får en stund i rampljuset. Det känns görskoj att vi är igång och jag hoppas att vi får se ännu fler nomineringar bland supportrar från de lite mindre sporterna, säger Glenn Hysén, fotbollslegendar och juryordförande för Årets fan.

Syftet med initiativet Årets fan är att lyfta fram och hylla alla hjältar som bidrar till och arbetar för ett schyst supporterskap. För att dessutom hylla alla ideella krafter som jobbar i det tysta har initiativet i år utökats med priset Årets föreningshjälte.

– Den svenska supporterkulturen är otroligt stark och det är viktigt att de som arbetar för en positiv läktarkultur får en chans att berätta sin historia. Att priset Årets föreningshjälte gör comeback beror på att många av fjolårets nomineringar var just föreningshjältar. Sanningen är att svenskt föreningsliv är beroende av ideella krafter som aldrig får de stora rubrikerna, säger Anders Falk, projektledare för Årets fan på Unibet.

Nomineringsprocessen till Årets fan sker via initiativets kampanjsite, www.åretsfan.se, där vem som helst kan anmäla sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Årets fan och Årets föreningshjälte. Vinnaren i respektive kategori vinner ett pris till värde av 10 000 kr till sig själv och får dessutom skänka material till ett värde av 20 000 kr till föreningen. Finalisterna och vinnaren utses av en jury med juryordförande Glenn Hysén i spetsen.

Årets fan: 
Utmärkelsen Årets fan tilldelas den/de som under året utmärkt sig för sitt engagemang och sitt stöd för ett lag, för en förening eller en utövare. Årets fan ska ha visat exceptionellt engagemang i en positiv anda, svarat för en sund läktarkultur och följt föremålet för sitt supporterskap i vått och torrt, i framgång såväl som i motgång.

Årets föreningshjälte:
Utmärkelsen Årets föreningshjälte tilldelas den/de som under året, eller under en längre tid, har spelat en betydande roll och ansträngt sig utöver det vanliga för sin klubb/förening och dess medlemmar. Årets föreningshjälte möjliggör och levandegör idrott för stora och små och bidrar därmed till att Sveriges föreningsliv går runt.

Tidigare vinnare:
Årets fan 2016: Truls Månsson, Wolverhampton Wanderers
Årets fan 2015: Calle Ågren, IFK Norrköping
Årets föreningshjälte 2015: Rolf Solem, Tyresö FF
Årets fan 2014: Anders ”Bussis” Carlsten, Nässjö HC

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login