Vi är väl rustade för att ta hand om våra sjuka hyresgäster

Av på 20 april, 2020

Vi har konstaterat att tre av våra hyresgäster inom våra vård- och omsorgsboenden är smittade av coronaviruset covid-19. Alla tre bor på Hemgården i Sannahed. Provtagningarna visar att vi inte har smittade hyresgäster på något av våra övriga äldreboenden.

Det var en hyresgäst som visade symtom förra veckan. Då togs prover på alla de fem som bor på avdelningen och det konstaterades under veckoslutet att tre av dem var smittade.

Nu är de tre isolerade på sina rum. I dag är de i relativt god form och är uppe och tittar på TV och försöker njuta av det vackra vädret utanför fönstret.

Alla var väl förberedda

– Vi var bra förberedda, säger Rezan Sandar, undersköterska. För ett par veckor sedan hade en hyresgäst på en annan avdelning symtom och då skärpte vi upp alla rutiner noga i hela huset. Det visade sig att han inte var smittad, men det gjorde oss förberedda. 

Våra sjuksköterskor Lisa och Helena har gått igenom allt noga och vi har haft all utrustning på plats från dag ett, och vi har tydliga checklistor på hur vi tar på oss och tar av oss skydden på ett säkert sätt, berättar Rezan och hennes kollega Marita Larsson som är de som jobbar just den här förmiddagen.

Utrustningen och bemanningen är på plats och fungerar

Det förklarar att det inte är jättestora skillnader mot säkra basala hygienrutiner vid andra smittor i vardagen, så som kanske vinterkräksjukan. Men, de är noggrannare nu och det kan bli en positiv lärdom för framtiden. Rezan och Marita säger att de känner ett stort stöd i sitt jobb. Dels har de fått bra information och de vet att de får all utrustning de behöver och alla hjälps åt så att bemanningen fungerar när det är personal som är hemma för symtom och VAB eller när det behövs extra händer.

– Nu när vi har tre av fem hyresgäster smittade så har så klart utrustningen och hygienrutinerna mycket extra tid. Men det har vi löst genom att öka på bemanningen. Vi själva har utökat vår arbetstid och vi tar in extra personal vid behov, säger Rezan.

På Hemgården har man egna sjuksköterskor, och man har även stöd av kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska i kommunen (MAS). Utöver det finns regionens Smittskydd & Vårdhygien som stöd i utbildning och information, för oss i kommunen.

– Jag är oerhört stolt över personalen som har stor respekt och omtanke för våra hyresgäster. De har hög kunskap och kompetens och jobbar väldigt professionellt trots att vi så klart handskas med oro och nya utmaningar i det dagliga arbetet, säger Lise-Lott Gerdsdorff, verksamhetschef vård- och omsorg i Kumla kommun.

Hälsa | Länet Sannahed
Örebronyheter

Källa Kumla Kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in