Vi äter mindre svensk ost än vi tror

Av på 5 maj, 2022

Så många som 95% av alla svenskar äter ost. Men är man trogen sin favorithårdost och äter man verkligen så mycket svenskproducerad ost som man tror? Svaren får du i Ostrapporten 2022, en undersökning om svenska folkets ostpreferenser och attityder till ost, som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.

Sverige har flest hårdostar i världen, cirka tjugo sorter och mer än tvåhundra varianter av dem. En majoritet i undersökningen tycker också att utbudet av svensk hårdost i butik är mycket bra, medan svensk dessertost uppges vara svårare att hitta.

3 av 5 tycker det är viktigt med svensk ost

3 av 5 tycker att det är viktigt att osten de köper är svensk. Ändå är endast 4 av 10 ostar vi äter i Sverige producerade i Sverige (Källa: Jordbruksverket).

– Ostrapporten visar att de flesta överskattar hur stor andel av osten vi äter som är svensk. Vi tror helt enkelt att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör, så här finns utrymme för mejerierna att öka andelen svensk ost och för handeln att lyfta den svenska osten ytterligare, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.

Trogna sina favoriter bland hårdostarna

Nära hälften uppger att de äter ost dagligen eller flera gånger i veckan. 6 av 10 har ett par olika favoritostar de väljer mellan, medan 2 av 10 köper samma hårdost varje gång — endast 9% testar gärna olika hårdostar. Hårdosten Präst® är storfavoriten, följd av Herrgård®, Grevé® och Hushållsost. Hårdost toppar listan på favoritpålägg på smörgåsen och ska man lägga något på osten får det gärna vara gurka eller paprika. Även om nära 6 av 10 tycker att osten är dyr så köper man den ändå.

Unga äter mer matost — det svenska utbudet ökar

Det är vanligare bland yngre personer att äta ost till middag, vilket kan bero på att matostar används mer frekvent som huvudråvara bland yngre människor.

– Den svenska grillosten har fått ett rejält uppsving de senaste åren och den produceras av både små och stora mejerier. Det är roligt att många har valt att märka grillosten med Från Sverige eller Mjölk från Sverige och på så sätt gör det enkelt att välja svenskt alternativ, säger Ulrika Ekström.

Ostsvinn och värsta ostmardrömmen

Den värsta ostmardrömmen är enligt många, och inte helt otippat, att osten hyvlas till en skidbacke. Avslutningsvis gör kvinnor i högre utsträckning något med den sista ostbiten, till exempel använder den i matlagning eller river och fryser in, medan män i högre utsträckning slänger den sista delen av osten.

Om ostrapporten
Ostrapporten är framtagen av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning AB, som står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, där även Mjölk från Sverige och Kött från Sverige ingår. Undersökningen genomfördes genom 1020 intervjuer i webbpanel under perioden 11–17 januari 2022.   

Ost märks med Från Sverige eller Mjölk från Sverige

En ost märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är gjord på svensk mjölk från svenska kor. Osten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Förutom att den smakar gott och slipper långa transporter, skapar osten jobb för både svenska bönder och företag.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Från Sverige

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in