Vi med atopiskt eksem – den bortglömda patientgruppen

Av på 7 januari, 2019
Vi kräver i en debatt i Aftonbladet idag ökade resurser för personer som lever med atopiskt eksem.

Det sägs att vi är den bortglömda patientgruppen  – vi som lever med atopiska eksem, idag kan det vara så många som en miljon personer i Sverige som lider av folksjukdomen atopiskt eksem och sjukvården fallerar att behandla oss effektivt. Diagnosen atopiskt eksem har långtgående problematik som negativt påverkar jobbprestation, sjukskrivning, livskvalitet och psykisk hälsa.

Tillsammans med föreningen Atopikerna kräver Astma- och Allergiförbundet i en debatt i Aftonbladet att hälso- och sjukvården måste agera med effektiv behandling av sjukdomen och att beslutsfattare uppdaterar behandlingsriktlinjer gällande atopiskt eksem. Dessutom bör personer med atopiska eksem bli remitterade till specialist.

 – Vi måste få till en förändring när det gäller vård eftersom atopiskt eksem inte går att bota, även om många kan uppleva symtomfria perioder. I dag träffar den här patientgruppen läkare mindre än en gång per år. Dessutom blir vi som lever med atopiskt eksem allt fler – medan specialister/hudläkare och allergologer blir allt färre, säger Sophie Vrang, ordförande Atopikerna.

En svensk undersökning (Netdoktor 2018) visar att sjukdomen kan ha stor påverkan på livet; nästan 70 procent säger att sjukdomen har en betydande negativ effekt på livskvaliteten. Detta speglas också i en europeisk undersökning, utförd av den europeiska motsvarigheten till Astma & Allergiförbundet, EFA.

– De samhällsekonomiska konsekvenserna på grund av sjukskrivning och psykisk ohälsa inom den här patientgruppen går inte blunda för, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson. 

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in