Viktigt att stärka flyktingars deltagande i samhället för att nå jämlik hälsa

Flyktingars aktiva delaktighet i samhället och upplevelsen av att vara inkluderad har betydelse för den psykiska hälsan, visar resultaten från en kartläggande litteraturöversikt.
Folkhälsomyndigheten har i samverkan med forskare vid Röda Korsets Högskola gjort en litteraturöversikt och sammanställt forskningen om socialt deltagande bland flyktingar.
Litteraturöversikten visar att den psykiska hälsan kan påverkas positivt när individen upplever sig inkluderad i samhällets sociala nyckeldimensioner. Till nyckeldimensioner räknas i litteraturöversikten områden som arbetsmarknad, finansiella institutioner, utbildning samt hälso- och sjukvård. Även olika etniska och kulturella gemenskaper och gräsrotsrörelser, religiösa aktiviteter, idrotts- och fritidsaktiviteter samt politiskt engagemang, tillhör nyckeldimensionerna.
Studierna som ingår i översikten beskriver att känsla av samhörighet och anknytning till platser och människor, samt upplevelsen av att vara en del av det nya samhället, är kopplat till det psykiska välbefinnandet.
Något som lyfts fram i studierna är att det är viktigt att beakta hur den psykiska hälsan hos flyktingar påverkas när man utformar samhällets övergripande regelverk och formella förutsättningar för socialt deltagande.
̶ Att stärka socialt deltagande bland flyktingar är en viktig del i arbetet för att nå jämlikhet i hälsa, säger Marjan Vaez, utredare på Folkhälsomyndigheten.
̶ Vår undersökning visar att nedsatt psykiskt välbefinnande eller känslor av maktlöshet och frustration kan vara relaterade till upplevelsen av att inte vara delaktig i samhället. Litteraturöversikten visar också att regelverken kan medföra hinder för flyktingars delaktighet i nyckelsektorer i samhället, och att mottagningssystemen kan skapa otrygghet, osäkerhet, oro och känslor av utanförskap, säger Anna-Karin Eriksson, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Hälsa | Regionalt
Örebronyheter
You must be logged in to post a comment Login