Villapriserna i Örebro län steg tredje mest i landet senaste decenniet

Av på 4 januari, 2022
Arkivbild

De senaste tio åren har bostadsrättspriserna i Örebro län gått upp med hela 104 procent, vilket är femtonde mest i landet. Under samma period har priset på villor gått upp med 107 procent, vilket är tredje mest i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått bostadspriserna att öka kraftigt under hela 2000-talet. Prisutvecklingen fick dessutom en extra skjuts de senaste två åren, genom den exceptionellt höga efterfrågan på villor och större lägenheter under pandemin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med hela 104 procent de senaste tio åren, vilket är den femtonde största uppgången i landet. Under samma period har priset för bostadsrätter i riket som helhet ökat med 96 procent. Dalarna, Västerbotten och Värmland hade störst ökning under tioårsperioden.

– Det fanns ett stort flyttbehov redan innan de nya pandemirestriktionerna infördes. Nu kan intresset för att bo större öka igen, vilket talar för en hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Örebro län har ökat med 107 procent senaste decenniet, den tredje största uppgången bland landets 21 län. I riket som helhet är motsvarande prisökning för villor 92 procent. I Västerbotten, Östergötland och alltså Örebro län var uppgången allra störst.

– I takt med att bostadspriserna ökar, minskar möjligheten för allt fler att skaffa sig en egen bostad. Vi hoppas att den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) och regeringen använder månaderna före valet till att presentera och genomföra konkreta åtgärder som löser bostadsbristen. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är några förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Så har bostadspriserna utvecklats under senaste decenniet :

Region

Prisutveckling
villor

Prisutveckling
bostadsrätter

Riket

+92%

+96%

Blekinge län

+82%

+147%

Dalarnas län

+100%

+204%

Gotlands län

+98%

+83%

Gävleborgs län

+98%

+127%

Hallands län

+88%

+125%

Jämtlands län

+87%

+119%

Jönköpings län

+95%

+128%

Kalmar län

+80%

+103%

Kronobergs län

+77%

+117%

Norrbottens län

+93%

+147%

Skåne län

+88%

+101%

Stockholms län

+89%

+84%

Södermanlands län

+99%

+144%

Uppsala län

+88%

+66%

Värmlands län

+91%

+149%

Västerbottens län

+122%

+177%

Västernorrlands län

+93%

+126%

Västmanlands län

+103%

+109%

Västra Götalands län

+91%

+102%

Örebro län

+107%

+104%

Östergötlands län

+108%

+143%

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in