Villapriserna i Örebro län stiger

Av på 12 juli, 2021

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län legat stilla, medan villapriserna stigit med 6 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns. Eventuellt ser vi nu början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna varit oförändrade de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 6 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent och priset för villor ökat med 6 procent i riket som helhet.

– När nu nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist krävs politiska åtgärder för att öka rörligheten och därmed göra bostadsmarknaden mer hållbar. Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 8 procent, medan villapriserna stigit med 21 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 13 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 20 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 16 procent på årsbasis, vilket är samma som snittet för Sverige.

– Den starka efterfrågan på fritidshus håller i sig och det har varit många visningsbesökare även efter midsommar. Kring storstäderna är det särskilt tydligt att många söker en stuga med hög standard som det helt eller delvis går att distansarbeta ifrån även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med hela 29 procent. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp 26 procent under det gångna året.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Södermanland där priserna har stigit med 21 procent.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset i sommar:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel
Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret
Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3.Var flexibel
I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

Om statistiken

Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 36 209 bostadsrätter och 18 419 villor under april 2021–juni 2021. Tremånaderssiffran är en jämförelse januari 2021–mars 2021. Årssiffran är en jämförelse mellan april 2020–juni 2020 och juli 2020–juni 2021. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 767 fritidshus under juli 2020–juni 2021 och utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 187 bobutiker och över 900 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2020 förmedlade företaget cirka 26 300 objekt till ett försäljningsvärde av 63,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Ekonomi | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in