Villapriserna i Örebro län stiger

Av på 9 juni, 2021
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län sjunkit med 1 procent, medan villapriserna stigit med 8 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi räknar med en het bostadsmarknad i sommar, när många återigen semestrar på hemmaplan och har möjlighet att fokusera på en eventuell flytt. Samtidigt brukar antalet bostäder till salu sjunka under juni och juli. Hög konkurrens om bostäderna som finns ute till försäljning kommer att hålla priserna på fortsatt höga nivåer i stora delar av landet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna sjunkit med 1 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 8 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 3 procent och priset för villor ökat med 7 procent i riket som helhet.

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året. Trots återinförandet av amorteringskravet förväntar vi oss en större efterfrågan på mindre bostäder i studentstäder, när högskolorna återgår till fysisk undervisning, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 8 procent, medan villapriserna stigit med 19 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 13 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 20 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 15 procent på årsbasis, vilket är samma ökning som i landet.

– De som drabbas värst av det senaste årets stora prisökning är framför allt unga och ensamstående, grupper som redan före pandemin hade svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Fokus för regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) bör vara att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och ta fram kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Här stiger och sjunker priserna mest i Sverige

Det senaste året har priserna på villor stigit kraftigt i samtliga län, mest i Jämtlands län där de ökat med 33 procent. Bostadsrättspriserna har gått upp i samtliga län förutom Blekinge, där de backat med 4 procent senaste tolv månaderna. I Värmland återfinns den största ökningen av bostadsrättspriser, upp hela 35 procent under det gångna året.

Fritidshuspriserna fortsätter stadigt uppåt och ökar i samtliga län på årsbasis, mest i Kalmar län där priserna har stigit med 22 procent.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset i sommar:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel

Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret

Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3.Var flexibel

I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

Ekonomi | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Länsfast

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in