Vinnarna av Musikörat och Filmfoten korade

By on 10 augusti, 2022
Foto: Live at Heart

I samband med invigningen av Live at Heart den 31 augusti delar festivalen ut två prestigefyllda priser. Det handlar om Musikörat som delats ut sedan 2014 och Filmfoten som instiftades år 2000. Musikörat 2022 tilldelas Joppe Pihlgren för sitt arbete för svensk livemusik och Filmfoten tilldelas Ronnie Sandahl och Martin Bengtsson för filmen Tigrar. Prisutdelningen kommer ske under Live at Hearts invigning den 31 augusti kl. 17.00 på Örebro Konserthus.

Musikörat 2022 tilldelas Joppe Pihlgren

Med priset Musikörat uppmärksammar Festivalen Live at Heart varje år individer eller grupper som genom sitt värv har utvecklat, bidragit eller på annat sätt lyft svensk musikkultur på ett alldeles unikt sätt. Musikörat har delats ut sedan 2014 och bland tidigare pristagare finns bland annat Sara Ajnnak (2021), Meadows (2020), Fredrik Strage (2019), rörelsen #närmusikentystnat (2018) och Malena Ernman och Alexander Goldmann (2017). I år går priset till Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live, med motiveringen.

Juryns nominering:

”Joppe Pihlgrens insatser för den svenska livemusiken under pandemin saknar motstycke. I en tid då många stod inför sin största utmaning någonsin fanns Svensk Live där, med Joppe Pihlgren i spetsen, och bidrog med ett outtröttligt engagemang och gedigen kunskap och expertis. Joppe Pihlgren har frikostigt delat med sig av sin erfarenhet och har haft en enastående förmåga att se och hitta lösningar. Tack Joppe för ditt fantastiska arbete – du är oumbärlig för oss!”

Citat Joppe Pihlgren:

– Det är en stor ära att få priset Musikörat för mitt arbete under pandemin. Arbetet och priset är dock inte bara mitt, jag delar det härmed med alla i och utanför Svensk Live som bidragit på olika sätt för att ta oss igenom krisen. Det vi tar med oss framåt är ökat samarbete och viljan att hjälpas åt tillsammans med ökad öppenhet. Målet är att Sverige ska bli ett av världens bästa länder för livemusik, så vi har en hel del arbete framför oss. Jag ser Musikörat från Live at Heart som en bekräftelse och uppmuntran som gör att vi och jag kan fortsätta att kämpa för livemusikens förutsättningar i hela landet. Tack!

Joppe Pihlgren är vd för på Svensk Live, som är den svenska livemusikens röst och samlar över 200 arrangörer över hela landet. Svensk Live arbetar för att främja, stötta och utveckla livemusiken i Sverige. Han är även medlem och en av grundarna i bandet Docenterna.

Filmfoten 2022 tilldelas Ronnie Sandahl och Martin Bengtsson för filmen Tigrar.

Filmfoten är en statyett av konstnären James Bates och instiftades av Film i Örebro län år 2000 och delades till en början ut till länets bästa film och bästa svenska film. 2007 tog priset en sju år lång paus. 2014 plockades priset upp igen och delas nu ut gemensamt av Film i Örebro län, Örebro Filmförening och Live At Heart till någon eller några som utmärkt sig inom filmen genom att ha gjort något utöver det vanliga.

Juryns motivering lyder:

“Filmfoten delas i år ut till en person med modet att berätta sin hjärtskärande berättelse om en dröm i kras och psykisk ohälsa samt filmskaparen som förmedlade berättelsen på starkast möjliga vis. Filmen “Tigrar” lyckas med sitt intima bildspråk och starka prestationer måla upp en känsla för den hopplöshet som rör sig på proffsfotbollens bakgårdar där ungdomar reduceras till en produkt formade av ekonomiska intressen. Vi känner med Martin Bengtsson och förstår hans rivaler.

Boken I skuggan av San Siro har redan gjort avtryck i världens största sport och nu når berättelsen en större publik via filmens medium. Juryn är stolta att dela ut Filmfoten 2022 till Martin Bengtsson och Ronnie Sandahl för deras mod och enastående arbete för att belysa detta viktiga ämne.”

Citat: Ronnie Sandahl

– Det känns väldigt roligt och hedrande att ”Tigrar” fortsätter att skapa eko både här hemma i Sverige och ute i världen. Sett till Filmfotens tidigare pristagare hamnar vi onekligen i gott sällskap.

Citat: Martin Bengtsson

– Det Känns väldigt roligt och ärofyllt med tanke på alla tidigare pristagare, och naturligtvis extra skoj för egen del som örebroare och någon som följt festivalen från dess start.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Live at Heart

You must be logged in to post a comment Login