Vinnarna i Vasaloppets skolutmaning ser fram emot Vasaåket Hemma

Av på 15 februari, 2021

I den lilla särskoleklassen på Parkskolan i Degerfors stiger spänningen inför torsdag 18 februari. Då är det äntligen dags för vinnarna i Vasaloppets skolutmaning 2021 att ta sig an Vasaåket Hemma. Deras insats, både inför och under Vasaåket, uppmärksammas även i Lilla Sportspegeln.

– Vi har förberett oss ända sedan november och det är så härligt att ta del av elevernas framgångar och att se deras glädje när de upptäcker vad de klarar. De riktigt lyser, säger Daniel Holm, en av klassens lärare.

I ansökan till Vasaloppets skolutmaning skrev Daniel Holm att flera elever i klassen hade både snöfobi och köldskräck, men det var då. Nu är eleverna vana vid både snö och kyla. Sedan vintern anlänt har eleverna tillbringat mycket tid ute i skidspåren tillsammans med Daniel, Ewa Axnér och Lena Löfqvist, klassens tre lärare.

Eleverna har bland annat tränat på att falla och ta sig upp igen. Med jämna mellanrum har de fått filmklipp med tekniktips och pepp från officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn.

– Vinsten i Vasaloppets skolutmaning betyder jättemycket. Förutom att eleverna får lära sig att åka skidor har vi varit ute mycket mer än vanligt. Vi har delat fantastiska naturupplevelser tillsammans och tränat på att känna in naturen, det är otroligt värdefullt, säger Daniel.

Han berättar också att skidåkningen på skoltid har gett mersmak. Flera elever har varit ute på helgerna och åkt skidor tillsammans med sina familjer.
– Samma sak med oss lärare. Vi har också upptäckt hur härligt det är med skidåkning. Och som tur är finns det ju gott om snö i år.

Målportal och blåbärssoppa
I vanliga fall brukar vinnarklassen komma till Mora och genomföra Ungdomsvasan, men på grund av pandemin ska klassen istället att åka Vasaåket Hemma i Ånnaboda, fyra mil från Degerfors.

Ett gäng Vasaloppsrepresentanter kommer att finnas på plats för att heja, givetvis på en stavlängds avstånd. Med sig har de en målportal, blåbärssoppa och medaljer till alla.

En av dem som ser fram emot resan är Ninni Bäckström, projektledare för Vasaloppets skolutmaning.
– Vinnarna är helt underbara, både elever och lärare! Det ska bli jätteroligt att få träffa dem på riktigt.

Ninni berättar att både hon och Mattias Svahn fått en utmaning från vinnarklassen: att lära sig kommunikationstecken till en musikvideo.
– Inte mer än rätt, vi utmanar dem och de utmanar oss. Vi spelade in en film och skickade ner. Daniel sa att alla applåderade, men jag misstänker att eleverna också hade rätt roligt åt oss, säger Ninni och skrattar.

Måndag kväll, 15 februari 19.15 kan man se ett reportage från klassens äventyr i Lilla Sportspegeln i Barnkanalen, missa inte det!

Nyfiken på hur det går för vinnarklassen på torsdag? Håll utkik i Vasaloppets kanaler på Facebook och Instagram.

FAKTA Vasaloppets skolutmaning – i samarbete med Swix
Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett allt mer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets skolutmaning, som nu genomförs för fjärde året, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.
Den vinnande klassen får skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla och startplatser i Ungdomsvasan, i år ersatt av Vasaåket Hemma. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

Länet
Örebronyheter

Källa: Vasaloppet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in