Vinstkravet hindrar Samhalls kärnuppdrag

By on 2 maj, 2021
Arkivbild

Uppdrag Gransknings avsnitt ”För svag för Samhall” bekräftar det som Riksförbundet FUB, Riksrevisionsverket, Statskontoret och forskare har påpekat under flera år: Statens vinstkrav på Samhall omöjliggör kärnuppdraget att prioritera personer med funktionsnedsättningar som befinner sig längst bort från arbetsmarknaden. För regeringen, Samhall och Arbetsförmedlingen är detta ett stort misslyckande som alla tre har bidragit till. Samtliga bär ansvaret för att göra om och göra rätt.

Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare, Christina Heilborn, berättar att larmrapporter från FUB:s medlemmar började komma snart efter att staten införde krav på vinst på Samhalls verksamhet år 2008.

– Vi märkte att fler och fler ringde våra jurister och var helt förtvivlade. Deras anhöriga som hade jobbat på Samhall i många år var inte längre välkomna när arbetsuppgifterna ändrades och arbetstempot ökade allt mer. Det fanns inte längre tid för att skapa den stödjande arbetsmiljö som personer med intellektuell funktionsnedsättning behöver. Många skickades till en läkare för att sjukskrivas, utan att personens gode man eller annan ställföreträdare fick någon information. Idag är vår målgrupp till större delen helt utestängd från Samhall.

FUB vill att regeringen tittar på en lösning som utgår ifrån Samhalls kärnuppdrag och skulle bidra till varje individs utveckling, utifrån den egna förmågan. Lösningen bygger på en uppdelning av Samhall i tre enheter, med olika inriktningar:

  • En enhet, helt utan lönsamhetskrav, som har verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning med stora behov av bestående stöd som befinner sig längst bort från den reguljära arbetsmarknaden.
  • En enhet med verksamhet för personer med funktionsnedsättning som har behov av stöd och arbetsträning inför en eventuell övergång till ett arbete.
  • En enhet som är en vinstdrivande affärsverksamhet, där personer med funktionsnedsättning kan arbeta på externa arbetsplatser med stöd av kvalificerade arbetsledare.

Christina Heilborn påpekar att det finns idag ytterst få fungerande alternativ för personer med intellektuell funktionsnedsättning som vill ha ett alternativ till daglig verksamhet.

– Det gör att förlusten av Samhall som ett alternativ har drabbat vår målgrupp väldigt hårt. De tillhör just den gruppen som ska Samhall har i uppdrag att stödja, säger Christina Heilborn.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: FUB

You must be logged in to post a comment Login