- Degerfors IF upp i serieledning
- Bilister krockade med älg utmed E18 (Uppdatering)
- Trafikolyckor i Hallsberg och Karlskoga (Uppdatering)
- De allra bästa golven i Kulturkvarterets sju danssalar
- Regeringen satsar 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar
- Örebro kommun hämtar upp farligt avfall på 38 platser
- Invigning av Hedens våtmark
- Tandresan Folktandvårdens tävling för länets fjärdeklassare
- Sätt i gång
- Den 23 september öppnar Praktikertjänst Backa vårdcentral i Karlskoga
Vinterkräksjuka, hårlöss och springmask – föräldrarnas största oro
Hårlöss, vinterkräksjuka och springmask är vanligt förekommande hos barn, speciellt under höst och vinter. Det är vanliga och ofarliga åkommor, men trots det gruvar sig många föräldrar för att barnen ska drabbas.
Framför allt är det kvinnor som oroar sig, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Samtidigt uppger kvinnor i högre grad än män att de har kunskap om hur de ska ta hand om problemen.
En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar vilka vanliga åkommor som oroar föräldrar med barn mellan 1 och 16 år mest. Undersökningen visar att vinterkräksjuka (38 procent), hårlöss (36 procent) och springmask (28 procent) är de åkommor som skapar störst oro. Andra åkommor som oroar föräldrar – i något lägre utsträckning – är vattkoppor (6 procent) tätt följt av vårtor (5 procent), höstblåsor (5 procent) och mollusker (5 procent).
Kvinnor oroar sig mer än män när det gäller barnens åkommor. Nästan hälften (46 procent) av de kvinnliga respondenterna är oroliga för vinterkräksjuka, medan motsvarande siffra för män är drygt var tredje (31 procent). När det gäller springmask är det fler än dubbelt så många kvinnor (40 procent) som känner oro, jämfört med männen (16 procent).
Kvinnor har större kunskap om hur barnens åkommor ska hanteras
Vid en jämförelse mellan sju vanligt förekommande åkommor är kvinnor de som har bäst koll på hur man behandlar och lindrar när någon har drabbats.
– Undersökningen visar ett tydligt glapp mellan kvinnor och män när det kommer till kunskap om hur man tar hand om och behandlar vanliga åkommor som barn ofta drabbas av, där kvinnor generellt sett ser ut att vara mer pålästa. För den som är osäker finns bra information tillgänglig online, och på våra apotek går det alltid att få
ytterligare rådgivning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Undersökningen visar att 82 procent av kvinnorna har kunskap om hur man bör gå tillväga när barnen fått vinterkräksjuka, motsvarande siffra för män är 63 procent. Andra påtagliga skillnader syns vid vattkoppor och höstblåsor. 79 procent av kvinnorna uppger att de har kunskap om hur man vårdar en person med vattkoppor, men bara 55 procent av männen. Och drygt dubbelt så många kvinnor (34 procent) vet hur höstblåsor ska tas om hand, i jämförelse med män (16 procent).
Topplista: föräldrarnas värsta åkommor
- Vinterkräksjuka (38 procent)
- Hårlöss (36 procent)
- Springmask (28 procent)
- Vattkoppor (6 procent)
- Vårtor (5 procent)
- Höstblåsor (5 procent)
- Mollusker (5 procent)
Tips: Så här gör du när barnen drabbats av…
…………….
Vinterkräksjuka
- Se till att barnet vilar mycket och tar det lugnt.
- Drick ofta, men lite åt gången. En matsked varannan minut är bra om ditt barn har svårt att behållavätska.
- Testa att mata med vätskeersättning om ditt barn kräks mycket eller har mycket diarré. Kroppen behöver ersätta vätska och salter som gått förlorade. Prova gärna med isglass (eventuellt gjord avvätskeersättning) om barnet inte vill dricka. Små barn har lättare att bli uttorkade vid kräksjuka. Kontakta vården om barnet:
- Inte får i sig någon vätska eller kissar mycket mindre än
- Har mycket ont i magen, som inte går över eller blir värre.
- Är slött, inte orkar leka och är ointresserad av
- Barn i förskoleåldern bör stanna hemma i minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber. När du som vuxen har haft vinterkräksjuka och är symtomfri ska du stanna hemma i minst ett
…………….
Hårlöss
- Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss. Kamma noggrant över ett vitt papper – då kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i
- Behandla med lusmedel om du har hittat levande löss. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Ser du löss eller lusägg är det viktigt att börja behandlingen direkt. Följ noga instruktionerna på förpackningen. Observera att man med de flesta lusmedel behöver upprepa behandlingen efter cirka en vecka.
- Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt. Luskamma ditt barn om det går löss på förskolan eller
- Fläta gärna håret på barn med långt hår.
- Löss som hamnat utanför håret är försvagade och kan inte förflytta De överlever högst ett dygn. Därför finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker.
- Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor.
- Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och
…………….
Springmask
- Receptfria läkemedel fungerar bra mot springmask. Behandla alla i familjen samtidigt och upprepa efter två veckor för att få bort det som eventuellt kan ha utvecklats ur äggen efter den första dosen. Var extra noggrann med familjens hygien i två veckor framåt. Barn och spädbarn under 2 år bör inte ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare omdu har frågor om vilken behandling ditt barn kan få.
- Se till att barnen tvättar händerna noga efter toalettbesök, före maten och gärna har kortklippta naglar. Använd flytande tvål och låt barnen torka sig på en egen handduk.
- Tvätta bort ägg runt ändtarmen. Byt pyjamas och underkläder varje dag för att minska smittorisken.
- Byt även sängkläder ofta och tvätta dem samma dag som de byts. Äggen dör vid 60
- Dammsug eller dammtorka badrum och sovrum varje dag. Rengör toalett och
- Skölj gosedjur i vatten flera gånger. 30 grader eller
- Tvätta husdjur, ägg kan finnas i pälsen.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa Apotek Hjärtat
Undersökningens resultat i korthet
• Föräldrar känner störst oro för att deras barn ska drabbas av vinterkräksjuka (38 procent), hårlöss (36procent) och springmask (28 procent).
• Kvinnor är generellt något mer oroade än män. Exempelvis är 46 procent av de kvinnliga respondenterna oroliga för vinterkräksjuka, motsvarande siffra för män är drygt var tredje (31 procent). Fler än dubbelt så många kvinnor (40 procent) känner oro för springmask, jämfört med männen (16procent).
• Kvinnor har bättre koll på hur man tar hand om eller behandlar ett urval av vanliga åkommor såsomvinterkräksjuka, vattkoppor och höstblåsor. Exempelvis har 82 procent av kvinnorna kunskap om hur vinterkräksjuka tas om hand, motsvarande för män är 63 procent.
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2021.
Latest News
-
Fler sökbara uppgifter från Kronobergs län
ArkivDigital arbetar vidare med att fylla på registret Befolkningen i...
- Posted september 20, 2024
- 0
-
FN och SLU i nytt samarbete
FN och SLU i nytt samarbete för att utveckla matproduktion...
- Posted september 20, 2024
- 0
-
Åtal mot kvinna åtalad för folkmord
Kvinna åtalad för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse...
- Posted september 20, 2024
- 0
-
Degerfors IF upp i serieledning
Under torsdagskvällen tog Degerfors IF emot Gefle IF hemma på...
- Posted september 19, 2024
- 0
-
Bilister krockade med älg utmed E18 (Uppdatering)
En trafikolycka har inträffat i höjd med hållplats Linnebäck, utmed...
- Posted september 19, 2024
- 0
-
Trafikolyckor i Hallsberg och Karlskoga (Uppdatering)
Två trafikolyckor har inträffat i Karlskoga respektive Hallsberg. …. Hallsberg...
- Posted september 19, 2024
- 0
-
De allra bästa golven i Kulturkvarterets sju danssalar
Golven i samtliga dans- och teatersalar är färdigrenoverade, och Kulturkvarteret...
- Posted september 19, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login